Certificatul SSL (Secure Sockets Layer) este un protocol de securitate creat in 1994 de catre Netscape. Acesta este folosit pentru a securiza/cripta conexiunea dintre serverul unui site online si vizitatorii acestuia. Astfel, toate datele pe care le trimiti catre un site cu certificat SSL sunt protejate. Recunosti un site care are activat un certificat SSL dupa lacatelul verde care apare in browser, langa adresa site-ului care obligatoriu o sa inceapa cu "https://".
Desi varianta gratuita isi face treaba bine in securizarea conexiunii dintre un site si vizitatorii lui, un certificat SSL premium/platit beneficiaza de ultimele tehnologii in criptarea datelor, iar firmele care dezvolta astfel de certificate garanteaza eficienta lor. Daca cineva reuseste sa sparga algoritmul de criptare, firma emitenta va despagubi clientul cu o suma cuprinsa intre 10.000 si 250.000 de dolari, in functie de tipul de certificat SSL cumparat.
In 2014, Google a declarat ca site-urile ce detin certificate SSL vor avea un avantaj in SERPs (Paginile cu Rezultate ale Cautarilor). In acest sens, a explicat faptul ca, daca exista doua site-uri identice, cu exceptia existentei certificatului SSL, cel care il detine va fi listat mai sus decat celalalt. Mai mult, sa nu uitam ca existenta lui imbunatateste experienta utilizatorilor in site, un aspect care influenteaza pozitia in Google.
Certificatul SSL foloseste algoritmi de criptare pentru a securiza toate datele transmise intre vizitatorul site-ului si serverul pe care ruleaza siteul. Astfel, datele nu pot fi furate sau modificate de alte persoane.
Daca alegi varianta gratuita a certificatului SSL, nu trebuie sa faci nimic. Toate serverele nostre sunt configurate sa instaleze automat certificate SSL pentru fiecare domeniu hostat la noi. In caz ca optezi pentru un SSL premium, este nevoie sa parcurgi niste pasi pentru instalare. Pentru informatii detaliate despre fiecare pas si ce trebuie sa faci, citeste articolul nostru despre instalarea certificatului SSL
Acum ca detii un certificat SSL, este important sa te asiguri ca in site-ul tau nu exista erori de continut mixt (mixed content issues). Acestea apar in momentul in care o pagina securizata (HTTPS) contine resurse, precum imagini sau videoclipuri, care au un protocol nesecurizat (HTTP). De ce este un aspect important? Pentru ca Google a anuntat spre finalul anului 2019 faptul ca va bloca acest tip de continut. Cu alte cuvinte, daca site-ul tau prezinta continut mixt, utilizatorii nu-l vor putea accesa. Discuta cu programatorul tau pentru a te asigura ca nu te confrunti cu aceasta problema sau contacteaza echipa de suport THC.ro – suntem aici 24/7 pentru a ne asigura ca site-ul tau functioneaza in parametri normali.