Ca proprietar de magazin online îți dorești să oferi clienților un sistem de plată sigur, rapid și ușor de utilizat. Procesatorul de plăți online ales trebuie să satisfacă atât nevoile clienților, cât și ale afacerii tale. Trebuie să te poată proteja de fraude, să suporte o varietate de metode de plată, să fie ușor de utilizat și să fie compatibil cu platforma magazinului tău.
Pentru a accepta plățile electronice și a putea prelucra carduri de credit sau debit, un comerciant folosește un procesator de plăți online. Alegerea procesatorului de plăți adecvat determină monedele acceptate, comisionul de tranzacție, cât de repede intră banii în contul tău de comerciant și metodele de plată pe care le vei oferi.
Conform Invespcro.com, peste 23% dintre clienți abandonează coșurile de cumpărături din cauza unui sistem de checkout complicat sau pentru că se solicită furnizarea prea multor informații. Aceste statistici confirmă faptul că alegerea furnizorului de soluții de plată potrivit este la fel de importantă ca și alte aspecte ale unui bun site de comerț electronic. Dar, pentru a alege o soluție de plată, mai întâi, trebuie să înțelegem ce este un procesator de plăți online și cum funcționează.
- Ce este un procesator de plăți online?
- Cum funcționează un procesator de plăți online?
- Tipuri de procesatoare de plăți online
- Certificarea PCI DSS
- Cum alegi un furnizor de procesatoare de plăți online?
- Furnizori populari de procesatoare de plăți online
Ce este un procesator de plăți online?
Un procesator de plăți online este un serviciu care autorizează și procesează plățile în cadrul magazinelor. Acesta este ca un portal care facilitează fluxul de tranzacții între clienți și comercianți și utilizează protocoale de securitate și criptare pentru ca datele tranzacției să fie în siguranță. Datele sunt transferate de la site-uri web /aplicații /dispozitive mobile la bănci și înapoi.
Procesatoarele de plăți online pot executa următoarele tipuri de tranzacții:
Autorizare – acest tip de tranzacție verifica dacă un client are suficiente fonduri pentru a plăti. Nu include transferul real de bani. În schimb, în timpul autorizării, un comerciant se asigură că un deținător de card este capabil să plătească pentru un articol comandat.
Reținere – procesarea efectivă a unei plăți autorizate anterior, rezultând trimiterea de fonduri în contul comerciantului.
Vânzare – o combinație de tranzacții de autorizare și reținere. Mai întâi este autorizat un deținător de card. Apoi, fondurile sunt sau nu reținute. Este o plată obișnuită pentru achiziții imediate, cum ar fi o achiziție de abonament sau e-bilete.
Rambursare – rezultatul unei comenzi anulate pentru care un comerciant va trebui să aplice o rambursare a plății pentru a returna banii.
Cum funcționează un procesator de plăți online?
Infrastructura procesatoarelor de plăți online este mai complicată decât îți imaginezi. Pentru client, este reprezentat de o fereastră mică sau de un site web separat, unde trebuie să introducă datele necesare plății. Dar, de fapt, procesarea implică mai multe instituții financiare/instrumente, care verifică datele tranzacției la ambele capete, permițând clientului finalizarea achiziției în câteva secunde.
Atunci când un client furnizează datele privind numărului cardului, data expirării și CVV – un gateway de plată trebuie să efectueze mai multe sarcini, care durează aproximativ 3-4 secunde:
- Clientul completează câmpurile necesare pentru a trece datele tranzacției. Datele sunt criptate și trimise către serverul web al comerciantului printr-o conexiune SSL.
- După primirea datelor tranzacției, comerciantul o transmite către gateway-ul de plată printr-un alt canal SSL criptat. Informațiile sunt trimise apoi procesatorului de plăți, care, la rândul lui, le transmite către rețeaua de carduri (Visa, Mastercard, American Express etc.).
- Rolul rețelei de carduri este de a transmite tranzacția către banca emitentă (banca care a emis cardul cumpărătorului).
- Banca emitentă acceptă sau respinge cererea de autorizare. Ca răspuns, banca trimite un cod înapoi procesatorului de plată, care conține starea tranzacției sau detaliile erorii.
- Starea tranzacției este returnată pe gateway-ul de plată, apoi transmisă pe site-ul web.
- Clientul primește un mesaj cu starea tranzacției (acceptat sau refuzat) prin intermediul unei interfețe a sistemului de plată.
- În câteva ore (în general a doua zi), fondurile sunt transferate în contul comerciantului. Tranzacția este efectuată de banca emitentă către banca achizitoare.
Dacă ești încă la început de drum în crearea unui magazin online și ai nevoie de informații complete pe acest subiect, citește articolul Totul despre crearea unui magazin online: ce presupune, cât costă, cum apari în Google şi cum să vinzi
Tipuri de procesatoare de plăți online
În general, aceste trei tipuri de procesatoare sunt cele mai utilizate:
Procesator de plăți online găzduit
Un procesator de plăți online găzduit acționează ca o terță parte, deoarece le solicită clienților să părăsească site-ul tău pentru a finaliza achiziția.
Avantajele unui procesator de plăți online găzduit
Procesarea plăților este preluată de un furnizor de servicii. Datele cardului clientului sunt stocate de vânzător. Prin urmare, utilizarea acestui tip de procesator nu necesită certificare PCI și oferă o integrare destul de ușoară.
Dezavantajele unui procesator de plăți online găzduit
Dezavantajul principal este că nu deții controlul asupra procesatorului de plăți online. Clienții nu au încredere, în general, în sistemele de plată externe. În afară de asta, redirecționarea de pe site-ul tău web scade rata de conversie și nici nu ajută afacerea.
Descoperă 10 Elemente obligatorii în designul unui landing page care vinde.
Mod de integrare:
Ghidurile de integrare sunt, în general, disponibile pe site-urile furnizorilor. Practic, primești o bucată de cod JavaScript, care plasează un buton pe site-ul tău. Făcând click pe buton vei fi direcționat pe o pagină externă, unde are loc procesarea tranzacției.
Este potrivit pentru:
întreprinderile mici sau locale, care sunt mai confortabile cu folosirea unui procesor de plăți extern.
Metoda Direct Post
Direct Post este o metodă de integrare care permite clientului să plătească fără a părăsi site-ul, deoarece nu este nevoie de certificare PCI. Datele tranzacției vor fi postate pe gateway-ul de plată după ce un client face click pe butonul „Plătește”. Datele ajung instantaneu la gateway și la procesorul de plată fără a fi stocate pe propriul server.
Avantajele Metodei Direct Post
Beneficiile acestei metode sunt egale cu cele oferite de un procesator de plăți online integrat. Ai opțiuni de personalizare și branding, fără respectarea PCI DSS despre care vom discuta mai jos. Utilizatorul efectuează toate acțiunile necesare pe o singură pagină.
Dezavantajele Metodei Direct Post
Metodă Direct Post nu este complet sigură.
Mod de integrare:
Furnizorul va configura conexiunea API între coșul de cumpărături și gateway-ul de plată pentru a trimite datele cardului.
Este potrivit pentru:
întreprinderi de toate dimensiunile.
Procesator de plăți online integrat
Un procesator de plăți online integrat îți permite să păstrezi utilizatorul pe site-ul tău în timpul achiziției. Furnizorii acestui tip de procesator permit integrarea prin API.
Avantajele unui procesator de plăți online integrat
Ai control complet asupra tranzacțiilor de pe site-ul tău. Poți personaliza și adapta sistemul de plată așa cum dorești, în funcție de nevoile afacerii tale.
Dezavantajele unui procesator de plăți online integrat
Întreținerea infrastructurii sistemului de plată și cheltuielile aferente pot fi uneori un dezavantaj. Pentru a utiliza un gateway integrat, în primul rând, trebuie să ai certificare PCI, deoarece va trebui să stochezi toate datele cardurilor de credit ale clienților pe propriile servere. De asemenea, integrarea procesatorului poate fi complicată dacă vrei să adaugi funcționalități personalizate.
Mod de integrare:
Acest tip de procesator de plăți online este integrat prin API pe serverul tău. În consecință, va fi necesară o echipă de ingineri pentru a efectua integrarea. Majoritatea furnizorilor au ghiduri de integrare bine documentate, referințe API sau portaluri pentru dezvoltatori.
Este potrivit pentru:
întreprinderile mijlocii și mari, care se bazează foarte mult pe branding și experiența utilizatorului.
Certificarea PCI DSS
Pentru comercianții de dimensiuni medii și mari, un Standard de securitate a datelor pentru carduri de credit (PCI DSS) este un element necesar pentru procesarea plăților cu carduri. Acest standard de securitate a fost creat în 2004 de cele mai mari patru asociații de carduri: Visa, MasterCard, American Express și Discover. Așadar, dacă vei face procesarea cardurilor de credit sau vei stoca datele bancare ale clienților pe propriul server, va trebui să fii certificat PCI.
După cum am menționat mai sus, există metode de integrare care utilizează procesatoare de plăți fără a stoca informații despre cardul de credit. În acest caz, toată munca este realizată de vânzător, deci nu necesită certificare PCI.
Cum alegi un furnizor de procesatoare de plăți online?
După ce ai ales tipul de procesator potrivit pentru specificul afacerii tale și clienții tăi, iată câteva aspecte care trebuie luate în considerare înainte de a te decide asupra unui furnizor.
Studiază prețul
Prelucrarea plăților este complexă, deoarece include mai multe instituții financiare. Ca orice serviciu, un procesator de plată necesită o taxă pentru utilizarea instrumentelor terților pentru procesarea și autorizarea tranzacției. Fiecare parte care participă la verificarea/ autorizarea sau procesarea plăților solicită comisioane. Tranzacțiile sunt de obicei facturate în funcție de suma, locație și tipul unui produs (fizic sau digital).
Fiecare furnizor de soluții de plată are propriile sale taxe și condiții de utilizare. De obicei, vei avea o taxă de configurare a procesatorului, un abonament lunar, o taxă pentru configurarea contului de comerciant și o taxă pentru fiecare tranzacție procesată. Citește cu atenție toată politica de prețuri pentru a evita comisioanele ascunse sau alte cheltuieli suplimentare.
Analizează opțiunile contului de comerciant
Un cont de comerciant este de fapt un acord între un comerciant și o bancă, prin care comerciantul permite băncii să îi proceseze tranzacțiile. În plus, un comerciant este de acord să urmeze reglementările operaționale de procesare a cărților de credit stabilite de companiile de carduri de credit. Un cont de comerciant poate fi deschis prin intermediul băncilor sau furnizorilor de procesatoare de plată, care oferă conturi de comercianți ca parte a serviciilor lor.
Asigură-te că furnizorul acceptă metodele de plată și monedele necesare
Potrivit Statista, cele mai populare metode de plată rămân cărțile de credit, plata electronică, precum PayPal, și cardurile de debit. De asemenea, plățile de pe mobil generează afacerilor tot mai multe venituri în fiecare an, ajungând la nivel global la peste 930 de miliarde de dolari în 2018. În comerțul electronic, plățile de pe mobil înseamnă utilizarea de portofele electronice. Acestea sunt aplicații precum Apple Pay, PayPal și Google Pay, care stochează informațiile cardului de credit sau monede electronice.
Prin urmare, asigură-te că procesatorul de plată ales acceptă toate metodele de plată necesare, care sunt populare în anumite industrii, regiuni sau țări.
Un alt aspect important este suportul pentru mai multe monede. Dacă afacerea ta este internațională, clienții trebuie să poată face plata indiferent de moneda folosită. Furnizorii cunoscuți oferă procesatoare care suportă monede multiple, cu sau fără o taxă suplimentară.
Asigură-te că tipul tău de produs este permis de furnizor
În general, există două tipuri de produse luate în considerare de furnizori: digital și fizic.
Unii dintre furnizorii oferă soluții de plată atât pentru produse fizice, cât și pentru produse digitale. Există, totuși, și furnizori care au un singur serviciu pentru un anumit tip de produs.
Verifică dacă procesatorul ales este compatibil cu platforma ta de e-commerce
Platforma ta de e-commerce este posibil să aibă deja niște integrări predefinite, care îți permit să integrezi cu ușurință un anumit procesator de plăți. Îți recomandăm să verifici dacă procesatorul de plăți online ales are deja un plugin pentru platforma magazinului tău.
Furnizori populari de procesatoare de plăți online
Iată care sunt cei mai populari procesatori de plăți online in Romania:
- PayU
- MobilPay
- EuPlatesc
- LibraPay
- ING
Cand cauti procesatori de plati online din Romania, ar fi util sa stii daca platforma ta suporta integrarea ei. Cere-i fiecarui procesator de plati online din Romania detaliile de implementare si asigura-te ca poate fi integrat in sistemul tau, inainte de a incheia un contract.
Pe piața internațională:
- Stripe
- PayPal
- Amazon Payments
- Authorize.net
- 2Checkout
Dacă ai nevoie de servicii de găzduire web pentru magazinul tău online, consultă planurile noastre aici. Oferim o mare varietate de servicii de hosting, atât shared, cât și pe servere VPS sau servere dedicate.
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice