Editarea fișierelor în sistemul de distribuție Linux se poate face ușor prin două modalități: fie accesarea terminalului din WHM, fie printr-un terminal open source instalat pe computerul personal.
În cazul în care aveți un panou de control instalat deja pe server, precum WHM, puteți accesa direct terminalul tastând “Terminal” în WHM. Acesta deschide o sesiune SSH pentru userul root al serverului.
Dacă nu aveți un panou de control instalat, o să aveți nevoie să instalați terminalul direct pe calculatorul dumneavoastră. Puteți opta pentru Putty sau MobaXterm – ambele gratuite.
Depinzând de tipul de fișiere pe care trebuie să le editați, logați-vă cu IP-ul serviciului/hostname, utilizatorul și parola aferentă.
Editarea fișierelor SSH prin comanda “vi”
Trebuie menționat că folosind comanda “vi” puteți să creați și fișiere noi. În cazul în care doriți editarea fișierelor SSH care deja există, folosiți următoarea comandă:
vi /locatie/document.extensie
Dacă doriți să creați un document nou în locația /home, atunci puteți accesa /home și lansați comanda “vi document.extensie”. Acest lucru o să vă deschidă un nou fișier cu denumirea “document.extensie” în locația /home
Tastarea literei “i” va permite editarea fișierului și modificarea lui conform cerințelor.
Dacă, din varii motive săgețile tastaturii nu pot fi utilizate, atunci folosiți:
h – pentru a vă mișca spre stânga
l – pentru a vă mișca spre dreapta
j – pentru a vă mișca în jos
k – pentru a vă mișca în sus
Salvarea fișierului și ieșirea din editorul “vi”
Când ați terminat editarea fișierelor SSH, apăsați de câteva ori butonul “ESC” de pe tastatură pentru a vă asigura că sunteți în modul Normal.
Comanda pentru ieșirea din editorul “vi” este “:q” – de la quit.
Dacă ați editat un fișier și încercați să îl închideți, comanda “:q” nu va efectua operațiunea. O să vă loviți de următoarea eroare: E37: No write since last change (add ! to override). Aceasta va anunța faptul că au fost făcute modificări în fișier. Prin adăugarea semnului “!” la sfârșit forțăm închiderea fișierului: “:q!” dar fără a salva modificările.
Pentu a salva modificările, folosiți comanda “:w“
Puteți desigur să salvați și să închideți fișierul în același timp, folosind comanda “:wq“
Este posibil să fi omis la început denumirea fișierului. Spre exemplu, ați accesat /home și ați lansat direct comanda “vi”. Nu este nicio problemă. Fișierul poate fi salvat la sfârșit prin comanda “:w document.extensie”
Citește și: Ghidul developerului pentru a începe să folosească SSH
Alte comenzi utile pentru a edita cu comanda “vi”
:q – ieșire
:q! – ieșire fără a salva
:wq – modifică și ieși
:w – modifică fără să ieși
:e – document.extensie deschide documentul
:e! – reîncarcă fișierul
:w – document.extensie salvează modificările în alt document
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice