Orice site este reprezentat de un numar unic, care poarta numele de adresa IP. Aceasta este folosita de orice device pentru a se conecta la serverul pe care se afla site-ul.
Spre exemplu, site-ul THC.ro are adresa IP 188.214.30.160. Aceasta poate fi usor interpretata de catre un calculator, dar nu si de oameni. De aceea, importanta unui domeniu este incontestabila. Orice domeniu este format dintr-un nume (in cazul nostru, thc) si un TLD (Top Level Domain). In Romania, cele mai populare TLD-uri sunt .ro si .com, insa exista mii de variante dintre care poti alege (exemplu: .live, .online, .net etc.).
Citeste si Inregistrarea unui domeniu .ro: Ce trebuie sa stii
Aceasta adresa ajuta utilizatorii sa ajunga mai usor la site-ul tau. O analogie buna ar fi ca domeniul este adresa la care poate fi vizitata casa ta, anume site-ul. De aceea, este important sa nu lasi domeniul sa expire si sa-l reinnoiesti in avans.
In caz contrar, un domeniu expirat poate fi achizitionat prin licitatie de catre terte persoane. Desigur, poate fi si repus in vanzare sau poate deveni o buna oportunitate de afacere. Unele persoane urmaresc multiple domenii pentru a le vinde la un pret mult mai mare.
Intr-adevar, beneficiezi de o perioada de gratie de 30 de zile in care poti sa cumperi din nou drepturi pentru domeniul expirat, insa este mult mai simplu sa te asiguri ca le-ai reinnoit din timp.
Cum arata un site al carui domeniu a expirat?
De regula, un site al carui domeniu a expirat nu mai poate fi accesat. Utilizatorii il pot vizita in continuare, insa ceea ce li se afiseaza nu este continutul pe care tu doresti sa-l afisezi, ci o asa-zisa pagina parcata. O astfel de pagina afiseaza un mesaj personalizat, prin care se anunta ca site-ul nu este disponibil pentru moment. Conform perioadei de gratie, detii inca domeniul pentru o perioada de timp limitata, insa toate serviciile care tin de domeniul respectiv nu mai sunt functionale, implicit email-ul.
O astfel de situatie va afecta experienta utilizatorilor si le poate influenta negativ parerea despre brandul pe care il detii. Din moment ce site-ul tau nu mai este disponibil, acesta isi pierde din credibilitate si este posibil sa fie necesar sa investesti agresiv in campanii de PPC si social media ca sa readuci pe site utilizatorii pierduti si sa le recastigi increderea.
Consecinte din punct de vedere SEO
Robotii lui Google viziteaza site-urile frecvent, poate chiar de cateva ori intr-o singura zi. Daca la prima vizita vor remarca faptul ca site-ul tau nu poate fi accesat, vor iesi si vor reveni mai tarziu.
In cazul in care situatia persista, este foarte posibil sa pierzi pozitii in motorul de cautare. Eforturile depuse pentru a ocupa locuri fruntase in paginile cu rezultate ale cautarilor pe expresiile de interes sunt considerabile, iar o asemenea greseala te poate costa bani si mult timp pierdut. Chiar daca ulterior iti vei reinnoi drepturile asupra domeniului, efectele SEO negative sunt ireversibile si va trebui sa depui un efort suplimentar pentru a reveni pe pozitii.
Cum stii ca domeniul tau expira in curand?
THC.ro trimite clientilor mail-uri de instiintare inainte ca domeniul sa expire. Dar daca nu esti sigur ca aceasta este cea mai potrivita metoda pentru tine, poti seta un reminder in calendarul de pe telefonul personal.
In orice caz, domeniile achizitionate prin intermediul nostru au o perioada de valabilitate de 1 an, astfel ca nu va trebui sa-ti faci griji foarte des ca vei pierde drepturile in caz de neplata. Afla costurile pentru reinnoire aici.
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice