Cu siguranta functia de backup in WHM se numara printre cele mai importante caracteristici pe care acest panou de control o poate oferi. Ti s-a intamplat sa stergi ceva din greseala din calculator si sa nu mai poti recupera? Ei bine, exact acest tip de eroare vrem sa o evitam, atunci cand vine vorba de o gazduire web.
Ce este solutia de backup din WHM?
Solutia de backup din WHM este un script gratuit, de tip open source, care permite utilizatorilor sa genereze backup-uri pentru site-urile gazduite pe server. Aceste backup-uri se pot face automat, prin FTP, SFTP, SCP sau in directorul /home al serverului.
Orice utilizator care are o licenta platita pentru cPanel poate utiliza functia de backup din Web Hosting Manager – WHM.
De ce am nevoie de backup-uri?
Backup-urile generate de server prin intermediul WHM-ului asigura un continut de calitate al acestora, efectuate la un interval de timp prestabilit si le stocheaza in siguranta. In cazu in care continutul unui website este sters din greseala sau se fac modificari gresite asupra fisierelor, acestea pot fi recuperate dintr-o versiune anterioara.
Mai mult, se intampla uneori ca din cauza unor scripturi fara licenta, sau a unor parole slabe, continutul unui website sa fie spart. De aceea, este indicat sa ai functia de backup activata pe serverul tau.
In mod implicit, aceasta functie de backup a cPanel-ului este accesibila numai userului root. Userul root este, de obicei, administratorul serverului – utilizatorul cu privilegii depline asupra serviciului.
Aceasta restrictie poate fi utila atunci cand ai de gand sa revinzi servicii de gazduire, dar nu numai. Mai exact, atunci cand creezi servicii de tip reseller, acestia se vor baza in exclusivitate pe backup-urile oferite de serverul tau.
Cum functioneaza WHM backups?
Solutia de backup oferita de cPanel foloseste libraria cURL pentru a face o conexiune cu conturile de cPanel, utilizand un API. In momentul in care conexiunea este facuta si utilizabila, scriptul compune lista conturilor cPanel aflate pe server. Apoi, cand lista este completa, incepe procesul de efectuare a backup-ului, pentru fiecare cont in parte.
De mentionat este faptul ca poti alege dintre trei tipuri de backup: comprimat, necomprimat si incremental.
Backup-ul comprimat utilizeaza mai putin spatiu pe disc atunci cand este generat, insa vei astepta mai mult timp pentru ca procesul sa se finalizeze. Asadar, acesta este indicat pentru utilizatorii care nu dispun de un spatiu de stocare generos.
In ceea ce priveste backup-ul necomprimat, este exact opusul celui de mai sus: foloseste mai mult spatiu in timp ce ruleaza, insa termina intr-un timp mai scurt.
Backup-ul incremental salveaza doar fisierele care au suferit modificari. Asta inseamna ca primul backup o sa fie cel de baza, iar pe masura ce backup-urile ruleaza in timp, fisierele vor fi salvate selectiv – doar cele care au fost schimbate.
Pentru a evita eventuale neplaceri legate de functionalitatea serverului, backup-urile in WHM pot fi setate sa nu ruleze atunci cand spatiu serverului este mai mic decat x% din totalul spatiului alocat.
Cum pot programa backup-urile in WHM?
Functia de backup a WHM-ului iti permite sa controlezi cat de des rulezi aplicatia pe server. Poti opta pentru backup-uri zilnice (sau doar anumite zile din saptamana), saptamanale sau lunare.
Pentru o siguranta sporita, recomandam sa pastrezi un numar de 3 backup-uri pe server. Asta inseamna ca poti stoca ultimele 3 backup-uri facute, urmand ca cele mai vechi sa fie automat sterse. Este o functie utila deoarece uneori poti trece cu vederea anumite erori, in urma implementarii unor noi scripturi. Desigur, poti opta pentru un numar si mai mare, sau mai mic – in functie de spatiu si necesitatile tale.
Daca ai un cont de reseller, poti opta sa nu efectuezi backup-uri pentru conturile suspendate. Economisesti timp si spatiu cu aceasta setare a scriptului.
La ce fisiere se face backup-ul?
Ai o multitudine de optiuni din care sa alegi, insa noi iti vom expune cateva dintre cele mai importante functii ale backup-ului din WHM.
Iti pune la dispozitie intreaga lista de utilizatori cu conturi cPanel pe care ii poti bifa pentru a realiza un backup. Desigur, daca doresti sa faci backup la toate conturile, poti lasa toti utilizatorii bifati.
Atat fisierele din cPanel cat si fisierele de sistem asociate cu conturile pot fi incluse in backup. Este recomandat sa alegi sa faci backup si la fisierele de sistem, in cazul in care vrei o restaurare completa a contului pe server.
Daca tu sau clientii tai au baze de date MySQL, acestea pot fi si ele incluse in backup-urile generate. Poti alege ca backup-urile sa fie facute per cont, tot directorul MySQL, ambele sau backup strict la bazele de date.
In momentul in care backup-urile vor termina de rulat, acestea vor fi salvate intr-un director de pe server, local. Daca ai nevoie, poti descarca oricand un backup de pe server.
Cat de securizat este backup-ul prin WHM?
Conexiunea pe care scriptul o face cu cPanelul, prin API, foloseste in mod implicit SSL. Mai mult, solutia de backup ruleaza si este instalata local, pe serverul tau.
Backup-ul prin WHM nu comunica cu servere externe, asadar informatia este transmisa local, intre conturile de cPanel ale serverului. Nu se stabilesc alte legaturi, asa ca folosirea acestui tip de backup este relativ sigura.
La THC.ro oferim backup-uri gratuite pentru serviciile de gazduire web si de tip reseller. Asta inseamna ca efectuam un backup pe zi, in fiecare zi. Mai mult, stocam ultimele 7 backup-uri ale tale pe servere externe, in daca center-ul nostru. Astfel, vei avea mereu disponibila o copie de siguranta a website-ului tau.
Contacteaza-ne oricand daca ai intrebari sau pentru a ne da un feedback. Apreciem mereu discutiile constructive!
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice