Atunci când cauți hostingul potrivit nevoilor tale, există o mulțime de factori diferiți, pe care trebuie să îi iei în considerare. Uneori, poate fi dificil să analizezi toate caracteristicile unui pachet de găzduire web și să iei decizia potrivită.
Un aspect pe care îl vei întâlni în pachetele de hosting este IP-ul dedicat. Dacă nu știi ce înseamnă și la ce folosește, va apărea automat întrebarea: am nevoie de o adresă IP dedicată pentru site-ul meu? Un IP dedicat are numeroase avantaje, dar este posibil să nu fie întotdeauna necesar.
Află în continuare ce este o adresă IP, care sunt diferențele dintre adresele IP partajate și cele dedicate și care sunt avantajele unui IP dedicat. Astfel, vei putea decide singur dacă acest aspect este important sau nu pentru site-ul tău.
Ce este o adresă IP?
Înainte de a discuta despre diferitele tipuri de adrese IP disponibile, să vedem ce este de fapt o adresă IP. În primul rând, IP înseamnă Internet Protocol, dar în general vei vedea folosită această abreviere.
O adresă IP este un șir unic de numere care identifică un computer conectat la internet. În cazul website-ului tău, această adresă IP va identifica serverul dedicat unde sunt stocate fișierele site-ului. Dacă ai o adresă IP dedicată, poți accesa site-ul tău tastând adresa IP. Se va afișa la fel ca și când ai introdus doar numele de domeniu.
Adresele IP fac parte din sistemul DNS sau din sistemul de nume de domeniu. În esență, DNS este practic o carte uriasă de adrese. Numele de domenii sunt alocate la diverse adrese IP. Deci, când introduci un nume de domeniu în bara de adrese, ISP-ul va căuta numele de domeniu și va vedea adresa IP asociată.
Toate acestea se întâmplă într-o clipă. Fără acest sistem, ar trebui să introduci o adresă IP de fiecare dată când dorești să vizitezi un site. Acest lucru poate dura mult și e aproape imposibil, având în vedere multiplele site-uri web pe care le vizităm în fiecare zi.
Ce este o adresă IP partajată?
Adresele IP partajate sunt mult mai frecvente decât adresele IP dedicate. Un IP partajat este utilizat de mai multe domenii diferite. Majoritatea serviciilor de hosting folosesc o adresă IP partajată, deoarece multe site-uri nu au nevoie de o adresă IP dedicată.
Cu un hosting partajat, împarți hardware-ul serverului și funcțiile de rețea cu alți utilizatori. De obicei, în această situație vei împărți și adresa IP, dar nu este obligatoriu.
Ce este o adresă IP dedicată?
În cazul unui IP dedicat, acea adresă îți aparține exclusiv ție. Nu trebuie să o împarți cu niciun alt nume de domeniu. Numele domeniului tău și adresa IP sunt legate între ele. Deci, dacă introduci adresa ta IP, te va duce direct pe site-ul tău.
Gândește-te la IP ca la adresa casei tale. Adresa casei este adresa IP, în timp ce casa ta este site-ul tău.
Unele servicii de găzduire pot avea o adresă IP dedicată inclusă în pachet, în timp ce în cazul altora poate fi necesar să fie adaugată de tine în comandă.
Adrese IP dedicate vs adrese IP partajate
Acum că am explicat ce înseamnă o adresă IP dedicată și una partajată, haide să vedem care sunt diferențele dintre cele două tipuri.
Le putem compara făcând analogie cu serviciile de hosting. Majoritatea companiilor oferă atât servicii de găzduire partajate, cât și dedicate. Cu planuri de găzduire partajată, închiriezi practic un spațiu pe un server partajat. În acest caz, vei împărți resursele serverului cu alți utilizatori, ceea ce te ajută să reduci costurile privind hostingul.
Cu o găzduire dedicată, închiriezi un întreg server. În acest fel, toate resursele serverului îți aparțin în întregime. Costurile vor fi mai mari, dar vei avea acces la niveluri mai mari de stocare, performanță, lățime de bandă și de securitate.
Poți citi mai multe despre tipurile de servere de găzduire web în acest articol de pe blogul nostru.
Cele două forme de adrese IP funcționează într-un mod similar cu cele două tipuri de servicii de hosting.
Cu planurile de găzduire partajată, există o mulțime de site-uri care utilizează același server, astfel încât vor folosi și aceeași adresă IP. În caz opus, dacă folosești un server dedicat, există o singură adresă IP pentru serverul respectiv, care îți va aparține doar ție.
Adresele IP dedicate și certificatele SSL
Până nu demult, o adresă IP dedicată era o cerință obligatorie pentru a obține un certificat SSL. Apariția unei noi tehnologii, numită SNI (Server Name Identification), face posibilă obținerea unui certificat SSL fără a fi nevoie de un IP dedicat. În loc de un certificat SSL care se potrivește cu adresa IP, acesta se va potrivi cu numele serverului.
Poți obține în continuare un certificat SSL cu o adresă IP dedicată, dar nu mai este o cerință obligatorie. Acest lucru depinde și de furnizorul de servicii de găzduire, deoarece acesta ar putea avea cerințe stricte în ceea ce privește tipul de adresă IP necesar pentru un certificat SSL.
Prin adăugarea unui certificat SSL pe site-ul tău, beneficiezi de o securitate îmbunătățită și este obligatoriu dacă ai un magazin online sau orice alt tip de site care solicită utilizatorilor să introducă informații personale.
În plus, cu cea mai recentă actualizare a Google Chrome , având un certificat SSL activ pe site-ul tău, îți permite să faci upgrade la o conexiune HTTPS sigură. Acest lucru te ajută să te poziționezi mai sus în rezultatele motoarelor de căutare și să eviți afișarea mesajului „site nesecurizat” vizitatorilor tăi.
Află mai multe despre Ce este un certificat SSL și la ce ajută.
Beneficiile unui IP dedicat
A avea o adresă IP dedicată poate fi avantajos din mai multe motive. Poate nu este obligatorie pentru fiecare site, dar este cu siguranță benefică, mai ales dacă aspectele enumerate mai jos sunt importante pentru afacerea ta.
Iată cele mai importante avantaje ale utilizării unui IP dedicat:
1. Acces facil la site-urile tale oricând ai nevoie
Uneori este posibil să dorești să-ți accesezi site-ul direct prin FTP. Dacă ai o adresă IP dedicată, poți face acest lucru de la distanță oricând dorești.
S-ar putea să se ivească o situație care necesită să vizualizezi site-ul tău prin intermediul adresei IP. De exemplu, poate că nu ai lansat încă site-ul și dorești să vezi cum arată înainte de lansare.
O adresă IP dedicată îți oferă acces direct la server, fără a fi nevoie să modifici setările DNS pentru domeniul tău.
Dacă eşti încă în faza de planificare şi ai nevoie de servicii de hosting, poţi consulta pachetele noastre de găzduire web.
2. Unele aplicații necesită IP dedicat
Dacă ai o configurare unică a serverului sau site-ul tău necesită anumite scripturi și aplicații pentru a putea rula, este posibil să ai nevoie de o adresă IP dedicată. Deoarece adresele IP partajate sunt atât de comune, majoritatea aplicațiilor vor putea fi folosite foarte bine cu un IP comun. Dar, dacă execuți aplicații unice sau scripturi de server, verifică dacă nu este necesar să ai o adresă IP dedicată.
3. Siguranța și eficiența site-ului și adreselor de email
Dacă utilizezi o adresă de e-mail personalizată cu domeniul tău , este posibil să trimiți e-mailuri prin intermediul gazdei. Dacă rulezi site-ul tău printr-o adresă IP comună, atunci este posibil să ai probleme la configurarea adreselor de e-mail.
Deși se întâmplă rar, există și cazuri în care un alt utilizator cu care împarți aceeași adresă IP este virusat sau este introdus într-o listă de spam. Acest lucru îți poate afecta site-ul și posibilitatea de a primi și de a trimite e-mailuri.
Pentru a evita astfel de situații neplăcute, poate fi o idee bună să optezi pentru o adresă IP dedicată, deoarece aceasta va izola site-ul tău și e-mailul asociat de orice alte site-uri web. Gândește-te la IP-ul dedicat ca la o modalitate de a-ți proteja atât emailul, dar și reputația site-ului.
4. Nivel superior de control al serverului
Folosind o adresă IP dedicată, poți face mult mai multe cu serverul tău. Având acces direct la server, beneficiezi de mult mai multe opțiuni de personalizare.
De exemplu, cu o adresă IP dedicată, poți rula propriul spațiu pe server. Desigur, vei avea nevoie de permisiunea gazdei pentru a face acest lucru. Dar, dacă ai nevoie de acest nivel de control pentru site-ul tău sau pentru proiectele tale online, atunci utilizarea unui IP dedicat este foarte utilă.
5. Poți avea nevoie de un IP dedicat pentru certificatul SSL
Deținerea unui adrese IP dedicate poate fi o cerință pentru instalarea unui certificat SSL. Deși nu toți furnizorii de servicii de hosting impun acest lucru, în anumite cazuri ți se poate solicita un IP dedicat. Depinde de configurația de găzduire.
Unele configurații ale serverului vor necesita un IP dedicat, în timp ce altele sunt capabile să utilizeze SNI pentru a instala un certificat SSL pe o gazdă partajată.
Cu toate acestea, o adresă IP dedicată îți poate oferi un avantaj în ceea ce privește performanța și securitatea.
De ce am nevoie de o adresă IP dedicată?
Nu orice site web va trebui să aibă o adresă IP dedicată. De fapt, dacă acesta este primul tău site web, atunci este posibil să nu ai încă nevoie de acest lucru.
Cele mai importante motive pentru care vei avea nevoie de o adresă IP dedicată sunt dacă ai un site web cu trafic foarte mare, dacă ai nevoie de acces FTP regulat direct pe site-ul tău sau dacă ești preocupat de livrarea masivă a e-mailurilor.
Mai mult, o adresă IP dedicată poate îmbunătăți viteza site-ului, mai ales dacă viteza a avut de suferit din cauza altor site-uri găzduite pe aceeași adresă IP. Totuși, în acest caz, cea mai bună soluție ar fi trecerea la un pachet de găzduire pe un server dedicat.
Trebuie reținut faptul că adresele IP dedicate nu sunt același lucru cu găzduirea pe un server dedicat. Poți avea adrese IP partajate pe un server dedicat, la fel cum poți avea adrese IP dedicate pe un server partajat.
Compania noastră oferă servicii de găzduire web, inclusiv adrese IP dedicate.
Află mai multe sau contactează-ne aici.
Postări asemănatoare
Cod Eroare de email. Ce se intampla?
Afaceri online pe care le poti incepe chiar acum
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice