Stocarea datelor de diverse tipuri se poate face cu ajutorul unui server dedicat, ce prezinta o serie de functionalitati. Numele unui server poate veni in mod automat de la compania care il produce sau ofera, insa acesta se poate modifica, in functie de obiective si caracteristici.
Descopera in acest articol cateva sfaturi, sustinute de experti IT, despre alegerea unui nume de server.
Cuprins:
1. Ce este un server si cum functioneaza
2. De ce sa tii cont cand alegi un nume de server
3. Nume de servere prestabilite
4. Importanta serverelor intr-o companie
1. Ce este un server si cum functioneaza
Serverul este o combinatie de software si hardware, cu ajutorul caruia sunt stocate diferite informatii. Un dispozitiv de tip calculator este conectat prin intermediul unei retele pentru a putea facilita schimbul de informatii, cu o partajare pe masura.
Astfel, accesul la server se face un mod facil de catre oricine este inregistrat in retea. Numele serverului, in acest caz, poate fi implementat de cel care il realizeaza si instaleaza pe diferite calculatoare, fiind astfel o sarcina destul de facila.
Fiind distribuit in retea, cei care il folosesc, au posibilitatea de a-l redenumi, dupa bunul plac, insa, de multe ori, dupa functionalitate. Exista mai multe tipuri de servere, iar denumirea lor poate fi insa restrictionata din cauza atributelor prezentate:
- Server web – paginile web sau mai exact cele care sunt accesate pe internet sunt stocate pe servere dedicate. Se va stabili de la inceput memoria de stocare pentru o buna functionalitate.
- Server pentru mail – stocarea mailurilor se face cu ajutorul unui server dedicat in acest sens. Costurile variaza in functie de caracteristici precum stocare, memorie, date, trafic, etc.
- Server pentru comunicatii – Reteaua de telefonie intr-o companie poate fi implementata cu ajutorul unui astfel de server.
- Server FTP – schimbul de fisiere, fie incarcare, fie descarcare este oferit de un astfel de server FTP sau File Transfer Protocol. Denumirea lui este facila.
Este important de stiut faptul ca serverele pot fi atat fizice, cat si virtuale, in functie de necesitati si scopuri, iar un specialist IT va sti sa explice diferenta dintre cele doua, pentru a putea face o alegere potrivita in aceasta directie.
2. De ce sa tii cont cand alegi un nume de server
Numele unui server poate fi oferit automat, la achizitionarea acestuia, depinzand in buna masura de categorie si scopul pentru care este utilizat. Specialistii in tehnologie recomanda folosirea numelor standard, insa clientii au posibilitatea de a alege un nume pentru acesta.
Un caz concret este chiar serverul sau serverele folosite intr-o companie, in retea. Cum fiecare angajat are acces la un server anume, acesta poate fi directionat catre desktop sub forma de shortcut si poate fi redenumit. Un nume facil care sa nu ingreuneze descoperirea acestuia pe un desktop nu tocmai ordonat este recomandat.
3. Nume de servere prestabilite
In cazul gazduirii web, numele de servere sau nameserverele, cum mai sunt cunoscute in limbaj tehnic, sunt compuse din numele domeniului, plus cel oferit de firma de la care sunt achizitionate, sub forma prescurtata.
Se adauga diferite cifre pentru a face diferenta printre cele deja existente. In cazul in care un nameserver este atasat unui domeniu nou, proaspat cumparat, actualizarea numelui se face destul de rapid, insa daca este schimbat furnizorul de gazduire, este posibil ca timpul de asteptare pentru modificarea respectiva sa se prelungeasca.
4. Importanta serverelor intr-o companie
Companiile detin in mare masura o multitudine de date si informatii, in functie de activitatile de business si nu numai. Serverele sunt parte importanta pentru bunul mers al unei afaceri pentru ca acestea gazduiesc domeniul web, mailul si chiar reteaua de telefonie, printre multe altele.
Pe langa importanta acordata infiintarii unei firme, antreprenorii ar trebui sa aiba in vedere si achizitionarea de servere dedicate, potrivit operatiunilor stabilite.
Asadar, se poate spune la final, ca alegerea unui nume de server tine cont de mai multi factori, dar si de recomandarile oferite de catre un specialist in domeniu. Este important sa descoperi functionalitatile si caracteristicile serverelor, pentru a le putea implementa in mod corect, fie in afaceri, fie pentru proiectele personale.
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice