Una dintre cele mai mari amenințări cu care te poți confrunta ca proprietar de site sunt atacurile DDoS. Un atac DDoS poate anihila site-ului tău, acesta riscând să se prăbușească, să se deconecteze și să nu mai îndeplinească așteptările utilizatorilor.
De aceea este important să iei toate măsurile necesare pentru a preveni un atac DDoS.
Un atac DDoS (Distribution Denial Of Service) implică un volum enorm de trafic direcționat către un anumit site web cu intenție răuvoitoare. Scopul este să supraîncarce serverele site-ului, astfel încât acestea să nu poată gestiona traficul. Acest lucru poate determina site-ul să se prăbușească și să se deconecteze și poate chiar corupe conținutul site-ului, afectând în mod negativ capacitatea acestuia de a răspunde solicitărilor legitime ale utilizatorilor.
Citește articolul nostru pentru a afla:
Ce este un atac DDoS?
Așa cum am menționat mai sus, atunci când se întâmplă un atac DDoS, un volum mare de trafic fals este trimis către un site web, în încercarea de a slăbi serverele gazdă până la blocarea acestuia. Site-ul atacat de obicei se prăbușește, deoarece traficul crescut epuizează limita de lățime de bandă sau supraîncărcă serverele pe care se bazează site-ul.
Există câteva tipuri de atacuri DDoS pe care ar trebui să le cunoști.
Primul tip apare atunci când traficul este direcționat către întregul site web. Acest lucru este menit să închidă site-ul în ansamblu și să împiedice funcționarea normală a acestuia.
Al doilea tip implică direcționarea traficului către anumite părți ale site-ului sau vizează o aplicație găzduită.
Este important de meționat faptul că ambele tipuri de atac folosesc o creștere mare și neașteptată a traficului pentru a copleși lățimea de bandă și capacitatea serverului, cu scopul de a închide total site-ul sau de a dezactiva o funcționalitate specifică.
Cum și de ce se întâmplă atacurile DDoS?
Există o mulțime de hackeri care pot avea intenția să îți distrugă site-ul. Aceștia utilizează o varietate de modalități de a iniția atacuri, inclusiv următoarele:
- Atacuri de trafic asimetrice, în care un site web primește un volum mare de solicitări false de utilizatori care sunt destinate consumării excesive a resurselor serverului;
- Atacuri de trafic direcționate care măresc încărcarea unei aplicații găzduite, ducând la blocarea acesteia;
- Atacuri pe mai multe niveluri care vizează în același timp atât site-ul web, cât și aplicația găzduită, care au ca scop prăbușirea ambelor.
Hackerii generează trafic ilegal de pe mai multe adrese IP, astfel încât victimelor atacurilor DDoS le este foarte greu să detecteze sursa.
Dar, de ce se întâmplă aceste atacuri DDoS?
Hackerii se implică în atacuri DDoS din mai multe motive. De exemplu, un concurent poate dori să-ți atace site-ul web pentru a-ți ruina afacerea. Sau un hacker poate dori să-ți atace site-ul pentru a extrage date personale și de afaceri.
Dacă vinzi produse și servicii prin intermediul site-ului tău, un atac DDoS te poate împiedica să-ți servești clienții sau să generezi vânzări. Acest lucru te va costa timp și bani și chiar îți poate ruina reputația.
Așadar, este de preferat să încerci să previi un atac DDoS, decât să repari consecințele acestuia.
Cum poți preveni un atac DDoS?
Oricât de înfricoșătoare ar fi atacurile DDoS, vestea bună este că sunt destul de ușor de prevenit prin măsurile potrivite. Iată în continuare care sunt cele cinci modalități prin care îți poți proteja site-ul împotriva unui atac DDoS:
Investește într-un hardware de rețea de calitate
Investiția într-un hardware de rețea de înaltă calitate te poate ajuta să detectezi vârfurile neașteptate în traficul site-ul și chiar să le blochezi complet. Hardware-ul tău de rețea include toate componentele care te ajută să transmiți date într-o rețea, inclusiv routerul tău, cablurile pe care le utilizezi pentru a conecta sistemele, comutatoarele de rețea și cardurile de interfață.
Dacă achizitionezi un echipament excelent, poți configura hardware-ul pentru a preveni atacurile DDoS. Poți face acest lucru prin modificarea setărilor firewall-ului de rețea astfel încât cererile din afara rețelei să fie ignorate. Această metodă poate funcționa bine pentru aplicațiile interne ale companiilor care sunt utilizate doar de angajați, deoarece le menține în siguranță, ferite de utilizatorii externi de orice tip.
Pentru proprietarul unui mic business, poate fi foarte greu să investească într-un hardware de rețea scump. Mai mult, oamenii nu vor avea întotdeauna resursele și abilitățile pentru a gestiona un sistem hardware de rețea privată. În acest caz, îți recomandăm să apelezi la serviciile unei companii de găzduire web și să discuți cu specialiștii de acolo toate aspectele prin care poți să previi astfel de atacuri.
Alege un furnizor de hosting care investește în sisteme hardware de rețea performante, astfel încât site-ul tău să fie cât mai bine securizat. În acest fel, nu va trebui să suporți costurile asociate achiziționării și întreținerii infrastructurii scumpe de rețea necesare pentru a susține site-ul tău web.
Achiziționează un serviciu de prevenire a atacurilor DDoS
O altă tehnică este folosirea unui serviciu de prevenire DDoS. Aceste servicii te ajută să îți securizezi site-ul prin filtrarea traficului de intrare, astfel încât doar traficul autentic să ajungă pe site-ul sau aplicația ta.
Poate fi cazul să apelezi la un astfel de serviciu în situația în care ești susceptibil de un atac DDoS foarte complex. Dacă utilizezi servicii de găzduire web administrată de furnizor, este posibil să nu ai nevoie de acest serviciu, deoarece ar trebui să fie inclus în pachetul de găzduire de care beneficiezi deja.
Elimină vulnerabilitățile site-ului web
Cea mai bună metodă de a preveni un atac DDoS este să elimini toate vulnerabilitățile de pe site-ul tău. Un site susținut de o rețea și un serviciu de găzduire puternice este mult mai puțin probabil să fie victima unui atac.
Dacă utilizezi un site WordPress, asigură-te că actualizezi în mod regulat versiunea pe care o utilizezi, astfel încât software-ul să includă cele mai recente garanții împotriva atacurilor DDoS.
Discută cu furnizorul tău de găzduire web dacă își actualizează în mod regulat sistemele, software-ul și firewall-urile. Tu și furnizorul tău împărtășiți responsabilitatea pentru protejarea site-ului împotriva atacurilor DDoS.
De asemenea, poți instala pluginuri care stabilizează și consolidează site-ul tău, gestionând în mod inteligent tot traficul primit. Nu instala prea multe pluginuri de securitate și alege-le cu mare atenție. Multe pluginuri, deși sunt destinate să îți protejeze site-ul, sunt de fapt destul de vulnerabile în cazul unui atac. Este importantă utilizarea instrumentelor de prevenire de înaltă calitate.
Folosește firewall-uri și CDN-uri pentru aplicațiile web
Utilizarea firewall-urilor pentru aplicații web este o modalitate excelentă de a proteja aplicațiile companiilor mari. Un firewall poate detecta și preveni atacurile DDoS, monitorizând vârfuri neobișnuite de trafic și blocându-le. ModSecurity by Apache este un plugin bun de utilizat, deoarece este open source și a fost special conceput pentru aplicații web.
O rețea de distribuție de conținut, sau CDN (content distribution network), poate echilibra traficul site-ului web, răspândindu-l pe diferite servere situate pe glob. De exemplu, dacă site-ul tău este găzduit pe un server din Craiova și pe un alt server din București, ai extins prezența site-ului tău pe internet, îngreunând atacatorii să lanseze un atac DDoS împotriva ta.
Dacă misiunea unui atacator este să trimită mult trafic fals în calea ta, atunci tu, în calitate de proprietar al site-ului, trebuie să detectezi și să oprești acea activitate neobișnuită, astfel încât să îi poți reduce impactul. Utilizarea unui CDN este o modalitate excelentă de a face acest lucru.
Mărește lățimea de bandă a internetului și capacitatea serverului
Motivul principal pentru ca site-ul tău să se prăbușească sau să se deconecteze în urma unui atac DDoS este dacă acesta nu are capacitatea de a gestiona volumul de trafic trimis de atacator.
Cumpărarea unei lățimi de bandă suplimentare și mărirea capacității serverului site-ului tău sunt modalități excelente de a reduce impactul unui atac DDoS. Dacă site-ul tău poate gestiona un milion de utilizatori simultan și un atac DDoS trimite doar 500.000 de vizitatori falsi, site-ul tău va continua să funcționeze normal.
De asemenea, această acțiune te poate ajuta să îți dezvolți afacerea, deoarece site-ul tău va putea servi mai mulți potențiali clienți.
Discută cu furnizorul tău de servicii de găzduire web despre actualizarea planului la unul care îți oferă o capacitate mai mare de server. Alături de avantajele unei protecții sporite împotriva atacurilor DDoS, capacitatea crescută a site-ului te poate ajuta să îți dezvolți afacerea.
Dacă vrei să afli mai multe despre cele mai bune soluții de găzduire web, te sfătuim să citești și articolul Servere pentru găzduire web – ce alegem? Servere dedicate sau servere VPS?
Fii ferm împotriva atacurilor DDoS
Este clar că protejarea site-ului tău împotriva unui atac DDoS te poate ajuta să economisești mult timp, bani și resurse. Un back-up constant al site-ului este o măsură foarte bună de prevenire a impactului unui astfel de atac, deoarece îl vei putea recupera aproape în totalitate.
În timp ce parcurgi acești pași pentru securizarea site-ului, ar trebui să-ți monitorizezi în mod regulat traficul. De asemenea, evită locațiile web nesigure. Pentru a evita atacurile DDoS, ignoră solicitările suspecte trimise prin intermediul site-ului tău și fii atent la comentariile neobișnuite inserate pe blogul tău.
Toate pachetele noastre de găzduire web oferă protecție împotriva atacurilor DDos, prin sistemul Anti-DDoS.
Află mai multe sau contactează-ne aici.
Ai avut vreodată de a face cu un atac DDoS? Povestește-ne experiența ta în comentarii.
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice