Cu totii suntem suprinsi de tehnologia ultimilor ani, de Internet si de tot ce a venit o data cu acesta. Este important insa sa stim si de unde a pornit totul si cum a inceput popularitatea Internetului. Probabil ca scrii aceste litere de cateva ori pe zi, insa te-ai intrebat vreodata ce inseamna www? Sau poate te gandesti sa iti faci propriul site, caz in care informatiile de mai jos iti vor fi cu siguranta de folos.

Cuprins:

  1. Ce inseamna www

1.1. Ce este www

1.2. Istoric: cand a fost lansat www si unde

1.3. Cum functioneaza World Wide Web

2. World wide web hosting

2.1. Ce inseamna World Wide Web hosting

2.2. Cum functioneaza World Wide Web hosting

3 World Wide Web in prezent si in viitor

1. Ce inseamna www

Cu siguranta nu esti singura persoana care s-a intrebat ce reprezinta www, ce reprezinta acronimul www, ce inseamna www intr-o adresa web sau de la ce vine prescurtarea www. Gasesti aceste informatii de baza aici.

1.1. Ce este www

WWW reprezinta acronimul pentru World Wide Web. Daca ar fi sa dam o definitie a World Wide Web-ului, ne referim la modalitatea de a accesa totalitatea informatiilor de pe Internet. Aceste informatii sunt in mare parte de tip hypertext (contin legaturi catre pagini externe) si site-uri gazduite pe diferite servere. Tot de pe servere prin intermediul www pot fi localizate documente.

World wide web a fost initial o aplicatie pentru transmiterea datelor de cercetare, insa pana astazi s-a dezvoltat extrem de mult si a ajuns sa fie confundat cu intreaga retea de Internet. Internetul este insa o retea de retele prin care sunt conectate dispozitive din lumea intreaga. Pentru ce este www-ul folosit? WWW este doar unul din multitudinea de servicii disponibile pe suportul Internetului, folosit pentru a accesa informatiile existente in aceasta infrastructura de retele. Deoarece browserele web actuale pot sa ofere interfete si catre celelalte servicii de internet, este usor sa intelegem de unde apare confuzia intre serviciul WWW si Internet in toata deplinatatea sa.

1.2. Istoric: cand a fost lansat www si unde

Daca esti curios sa stii in ce an a aparut www, afla ca acesta exista inca din anul 1989. Prin urmare, www este disponibil de peste 30 de ani. Persoana careia ii datoram astazi tot ceea ce inseamna acest serviciu de internet este Tim Berners-Lee, cercetator in Elvetia la CERN (Centrul European de Cercetari Nucleare). El a vrut sa gaseasca o solutie pentru a face comunicarea intre cercetatori mai facila. Scopul lui era de a oferi cat mai multor oameni acces la informatii din domeniul fizicii particulelor.

Desi Internetul si hypertextul existau de ceva vreme, Tim Berners-Lee a fost cel care s-a gandit sa foloseasca reteaua de Internet pentru a transmite un hypertext. El si-a ilustrat viziunea in documentul numit „Information Managememt: A Proposal”.

Cand a fost lansat www? Robert Cailliau si Tim Berners-Lee au finalizat prima versiune a World Wide Web (sau W3) in 1990. In 1991 WWW era deja disponibil pe calculatoarele CERN. Tot in acelasi cei 2 colaboratori au produs si primul site web, precum si primul server web. Din 1993, WWW a devenit open-source. Acest lucru inseamna ca oricine are acces la codul sursa si protocolul WWW pe care il poate utiliza gratuit.

Centrul European de Cercetari Nucleare (CERN) a semnat un acord cu Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 1994, formand Consortiul World Wide Web (cunoscut si ca W3C), al carui director este acelasi Tim Berners-Lee. Aceasta insitutie are rolul de a dezvolta www-ul si de a standardiza protocoalele.

Datorita gratuitatii sale, WWW a fost preluat masiv si folosit si dezvoltat intensiv. Practic, WWW este tehnologia ce sta la baza raspandirii Internetului. Pana la sfarsitul anului in care WWW a fost daruit publicului au aparut deja peste 500 de servere web (inclusiv la Casa Alba), facand posibil ca utilizatorii acestei tehnologii sa colaboreze peste granitele culturale si geografice.

1.3. Cum functioneaza World Wide Web

Elementele esentiale dezvoltarii WWW au fost:

  1. Protocolul HTTP (Hypertext Transfer Protocol), care permite utilizatorului sa comunice cu serverul web si sa acceseze paginile web
  2. Limbajul HTML (Hypertext Markup Language), limbajul standard pentru definirea si publicarea paginilor web
  3. URL-ul (Uniform Resource Locator), sistemul universal pentru locatia site-urilor web

Protocolul HTTP contine un set de reguli care stabilesc modul in care sunt transmise informatiile. Practic, el le spune serverului si browserului ce actiuni trebuie sa faca.

Limbajul HTML foloseste etichete pentru definirea titlului, a antetului, a paragrafelor, etc. Aceste etichete sunt folosite de browser pentru identificarea continutului si nu sunt afisate catre utilizator. Pe langa acesta, de-a lungul timpului au aparut si alte standarde cum ar JavaScript, CSS (Cascading Style Sheets), precum si o extensie a limbajului HTTP, si anume HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Dezavantajul acestora este ca, fiind noi, nu sunt compatibile inca cu toate browserele.

Cu ajutorul URL-ului pot fi localizate documentele sau paginile web ce se afla pe diferite servere. Paginile web sunt scrise majoritar in HTML si sunt conectate intre ele cu link-uri numite hypertext prin intermediul protocolului HTTP. Browserul descarca aceste pagini web si le afiseaza in fata unui user.

Pentru localizarea paginilor web este nevoie de:

  • Adresa/numele de domeniu al serverului
  • Calea catre locul unde este stocata pagina
  • Numele complet al fisierului in care este stocata pagina web
  • Protocolul prin care se acceseaza pagina

2.1. Ce inseamna World Wide Web hosting

Unul dintre principiile World Wide Web-ului este modelul client-server. Clientul este browserul de Internet instalat pe dispozitivul userului iar cealalta parte este reprezentata de serverul HTTP.

La fel ca WWW, gazduirea web este un serviciu de internet. Acesta consta in oferirea spatiului necesar pentru a publica o pagina web. Compania furnizor ii da clientului spatiu de stocare pe un computer-server conectat la Internet care este fizic într-un centru de date.

Daca te intrebai unde unde se stocheaza toate informatiile din www probabil ai aflat deja raspunsul citind acest articol: pe servere. Paginile web sunt stocate pe un singur server in cazul site-urilor mici, in timp ce site-urile mari au pagini pe servere diferite, pentru ca utilizatorii aflati in pozitii geografice diferite sa poata accesa informatiile mai rapid, obtinandu-le de la cel mai apropiat server.

Precum a fost mentionat anterior, clientul web (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera, etc.) este browser-ul cu ajutorul caruia se acceseaza aceste informatii de pe diferite servere. Browserul poate memora si afisa atat paginile vizitate recent (butonul Back si butonul Forward) cat si alte pagini ce se doresc a fi vizitate din nou de catre user (butonul Bookmark).

2.2. Cum functioneaza World Wide Web hosting

Exista atat varianta de gazduire web platita, cat si cea gratuita.

Pasii de la introducerea unei adrese in bara de adrese a browserului pana la afisarea paginii sunt urmatorii:

  1. Browserul se conecteaza cu serverul DNS local de la care afla adresa IP (Internet Protocol) a domeniului specificat in URL-ul introdus
  2. Browserul va stabili conexiunea cu serverul de la adresa IP primita pe portul 80 in cazul HTTP sau pe portul 143 in cazul HTTPS.
  3. Se trimite comanda de cerere a fisierului HTML
  4. Serverul web ofera fisierul cerut
  5. Serverul inchide conexiunea; pentru orice noua cerere, clientul va deschide o noua conexiune
  6. Browserul afiseaza continutul primit, pe baza etichetelor HTML

In acest mod navigatorul de Internet preia continut de pe serverul companiei ce ofera gazduire web.

Am precizat notiunea de domeniu, care necesita clarificari. Acesta este parte a adresei URL. URL-ul are urmatoarea forma generala: protocol://nume.de.domeniu/nume_fisier. Protocolul este de cele mai multe ori HTTP. Un nume de domeniu localizeaza un dispozitiv pe Internet, avand in spate o adresa IP. De exemplu, www.thc.ro indica host-ul www din domeniul thc.ro. Ultima parte a adresei reprezinta nivelul de domeniu superior si indica in general tara.

3. World Wide Web in prezent si in viitor

Serviciul WWW a fost dintotdeauna gratuit, cei de la CERN oferindu-l intregii populatii inca de la inceput. Mai mult decat atat, WWW este al doilea activ descentralizat din lume, dupa oxigenul atmosferic. In ultimii ani insa, au aparut din ce in ce mai mai multe restrictii si taxe referitoare la folosirea WWW. De exemplu, in urma aparitiei GDPR (General Data Protection Regulation) in 2016 in Uniunea Europeana, multe site-uri au fost inchise pentru utilizatorii europeni, care nu le mai pot accesa.

Din pacate pe viitor lucrurile nu par sa se schimbe in bine. Atat publicitatea online cat si pirateria este in crestere, astfel incat World Wide Web pare sa se indrepte inspre o directie care sa genereze cat mai mult profit financiar celor care il folosesc.

De cand a aparut, World Wide Web s-a dezvoltat enorm si mare parte din ceea ce inseamna lumea de astazi se datoreaza acestei tehnologii. Cu siguranta schimbari vor aparea si pe viitor. Acum ca stii ce semnifica www si ai informatii de baza despre www, precum istoricul si cum functioneaza, vei putea cu usurinta sa tii pasul si cu modificarile ulterioare.