La ora actuala, tehnologia reprezinta o ramura de care foarte putini oameni se pot desprinde si, de multe ori, acest lucru se face pe perioada limitata. Aceasta este esentiala atat pentru activitatile profesionale, cat si pentru sarcini de baza sau chiar timp liber. Nu este un secret faptul ca, in ziua de astazi, este o necesitate sa ramai conectat prin tehnologie la lumea din jurul tau. De la apeluri telefonice sau mesaje text pana la comunicarea prin e-mail, tehnologia este cea care face aceasta comunicare posibila.

Dintre toate acestea, e-mailul joaca un rol esential. Multi oameni au doua adrese de e-mail, una personal si alte de serviciu, si le folosesc pentru a pastra legatura cu alti oameni si pentru a-si crea o identitate online.

In acelasi timp, cele mai multe firme ce ofera servicii de hosting pun la dispozitia detinatorilor de website posibilitatea de a-si crea propriile conturi si propriile e-mailuri. Totusi, nu toate permit crearea unui nelimitat de adrese de e-mail. De asemenea, limita in ceea ce priveste dimensiunea atasamentelor este variabila, ceea ce poate fi o problema daca lucrati intr-o companie unde trebuie sa trimiteți prin e-mail fisiere de dimensiuni mari.

Pentru a facilita accesul la adresele de e-mail si a usura utilizarea acestora, a fost creat  serviciul de webmail disponibil pe orice browser web. Totusi, trebuie sa stiti ce exactitate ce inseamna webmail, precum si ce avantaje si dezavantaje are.

Cuprins

1.     Scurt ghid despre webmail

1.1  Ce este webmail?

1.2  Ce face webmail?

1.3  Cum functioneaza webmail?

1.4  Cum se acceseaza webmail?

1.5  Dispozitive pe care poate fi folosit webmail

2.     Avantajele si dezavantajele webmail

2.1  Avantajele webmail

2.2  Dezavantajele webmail

3.     Ce trebuie sa mai stiti despre webmail?

3.1  Importanta webmail

3.2  Ce este diferit la webmail?

1. Scurt ghid

Pentru a intelege ce este webmail si cum poate fi folosit, trebuie sa asimilati cateva informatii de baza. In acest fel, serviciul devine mult mai usor de utilizat atat pentru scopuri personale, cat si in interes profesional.

1.1 Ce este webmail?

La baza, webmail este o metoda online prin care proceseaza si livreaza e-mailuri. In acelasi timp, serviciul are inclus si posibilitatea de gazduire web pentru e-mail, oferind un plus de protectie adreselor de e-mail impotriva virusilor si, in acelasi timp, permitand accesul la aceasta oricand si oriunde prin intermediul dispozitevelor electronice (laptop sau calculator) si a dispozitivelor wireless.

Pentru a simplifica aceasta definitie, se poate spune ca gazduirea e-mailurilor cu ajutorul webmail este o abordare eficienta din punct de vedere financiar, deoarece nu presupune niciun cost pentru componente hardware sau software suplimenatare si nici pentru gestionarea unui sistem de e-mail la nivelul unei intregi companii.

1.2 Ce face?

Conform mentiunilor anterioare, webmail permite utilizatorilor sa acceseze e-mailurile din orice browser folosit. Pe langa acestea, serviciul include si functii de cautare incorporate, dar pune la dispozitie si mementouri de calendar, metode de filtrare spam, scanare antivirus si multe altele functii.

1.3 Cum functioneaza?

De regula, multe dintre functiile webmail sunt aceleasi ca ale unui e-mail standard, inclusiv compunerea, reply-ul, redirectionarea si suportul pentru atasamente. Utilizatorii webmail mai avansati pot folosi si arhivarea sincronizata cu un alt utilizator de webmail. Acest lucru permite accesul la o arhiva locala de pe un dispozitiv mobil.

Webmail poate fi accesat utilizand un browser web. Datorita unor servicii precum Gmail sau Hotmail, majoritatea utilizatorilor de e-mail pot intelege mult mai usor modul in care functioneaza webmail. Firmele de hosting pot oferi, de asemenea, servicii de webmail, astfel incat clientii lor sa se poata conecta la conturile lor de e-mail fara a utiliza un software de e-mail. Cu toate acestea, capacitatile serviciul de tip webmail nu sunt aceleasi in fiecare plan de hosting.

1.4 Cum se acceseaza?

Serviciul webmail se acceseaza direct de pe un browser la adresa https://webmail.-numele domeniului-.com. Aceasta adresa se personalizeaza in functie de domeniul pentru care se foloseste webmail.

1.5 Dispozitive pe care poate fi folosit webmail

Serviciul webmail poate fi folosit pe aproape orice dispozitiv electronic. Aici sunt include laptopuri, calculatoare, tablete si smartphone-uri. De asemenea, este foarte util pentru dispozitivele unde nu sunt instalate aplicatii special destinate primirii si trimiterii de e-mail-uri, datorita posibilitatii de a fi utilizat printr-un browser web.

unde folosesti webmail

2. Avantajele si dezavantajele webmail

Webmail poate fi o alternativa convenabila la un serviciile traditionale de e-mail. Cu toate acestea, webmail are atat avantajte, cat si o serie dedezavantaje pe care ar trebui sa le luati in considerare.

2.1 Avantajele webmail

Cele mai mari avantaje sunt urmatoarele:

–        Confort

Daca este nevoie sa calatoriti frecvent si sa lucrati din locatii diverse, acesta poate fi cel mai mare avantaj al webmail-ului. Puteti accesa si utiliza serviciul de pe orice dispozitiv cu conexiune la Internet, chiar si atunci cand acesta este public cum este in cazul conexiunilor din biblioteci si hoteluri. De asemenea, toate mesajele vor ramane stocate in propriul cont, astfel incat sa puteti primi e-mail-uri, indiferent de locul din care va accesati contul.

–        Costuri inexistente

Nu exista niciun tarif pentru a detine un cont de webmail si conectare la acesta.

–        Capacitate mare de stocare

Principalii furnizori de e-mail hosting ofera un spatiu de stocare nelimitat care ajung la un nivel de cativa gigabytes, astfel incat sa nu fie niciodata necesar sa stergeti din mesaje pentru a economisi spatiu, chiar daca aveti e-mail-uri cu atasamente mari. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca nu trebuie sa pastrati toate acele date pe propriul computer si puteti folosi spatiul pentru alte lucruri. Webmail face acelasi lucru, va pune la dispozitie un spatiu de stocare extrem de mare si, in acest fel, aveti la dispozitie accesul extrem de usor la documentele din e-mail.

2.2 Dezavantajele webmail

Exista si o serie de dezavantaje. Dintre acestea, cele mai semnificative sunt:

–        Username greu accesibil

Deoarece webmail-ul are o baza de date foarte mare, exista o mare posibilitate ca adresa pe care doriti sa o folositi sa fie deja luata, mai ales daca aceasta consta intr-un nume si un prenume. De aceea, este nevoie de putina creativitate pentru a veni cu o alternativa la adresa de e-mail, dar sa fie simpla si usor de memorat. Acest lucru se aplica in cazul in care va faceti un cont direct de webmail si nu utilizati serviciul pentru a va conecta cu o alta adresa deja creata.

De asemenea, un alt dezavantaj poate fi utilizarea webmail-ului pentru afacerea dumneavoastra, deoarece unii oameni percep adresele de webmail ca fiind neprofesionale.

–        Reclame

Deoarece nu platiti acest serviciu, furnizorii de webmail trebuie sa obtina venituri de la agentii de publicitate. Prin urmare, se pot intalni destul de des bannere si chiar publicitate personalizata, lucru pe care serviciile de e-mail traditionale nu il permit.

–        Spam-uri

Spammerii tind sa vizeze serviciile de webmail mai mult decat furnizorii traditionali de e-mail, din cauza faptului ca baza de date a unui serviciu de webmail este mai mare. Cu toate acestea, webmail-ul filtreaza aceste e-mail-uri si le stocheaza intr-un fisier special destinat.

3. Ce trebuie sa mai stiti despre webmail?

Pentru a avea o intelegere completa a tot ceea ce inseamna webmail, este necesara asimilarea catorva informatii legate de importanta acestui serviciu si modul in care acesta se diferentiaza de celelalte servicii de e-mail.

3.1 Importanta webmail

Atat serviciul de webmail, cat si orice alt tip de e-mail traditional este accesat folosind o conexiune la internet si totul se desfasoara online. Acest aspect ramane una dintre principalele obstacole in ceea ce priveste dezvoltarea posibilitatilor de access, avand in vedere ca din ce in ce mai multe afaceri se bazeaza pe dispozitive mobile.

Multe companii de hosting ofera si asistenta pentru e-mail ca parte a pachetelor lor standard. Fiind una dintre cele mai importante forme de comunicare interpersonala din prezent, e-mailul este o parte esentiala a gestionarii unui site web si a unei companii de succes. Astfel, o parte importanta a oricarui serviciu modern de e-mail este webmail.

3.2 Ce este diferit la webmail?

Furnizorii de e-mail traditionali functioneaza pe serverul dumneavoastra local sau necesita instalarea unei aplicatii care ofera accesul la cont, in cazul dispozitivelor mobile. Pe de alta parte, webmail poate fi accesat (dupa cum sugereaza si numele) direct de pe un browser web instalat pe dispozitivul utilizat.

In acelasi timp, webmail faciliteaza accesul la conturile pe care le gestionati, indiferent ca este vorba de conturile companiei sau cele de persoana fizica, fara a fi nevoie sa instalati o anumita aplicatie. Setarile de e-mail nu sunt necesare pentru computer, tableta sau smartphone. Trebuie doar sa tastati adresa web furnizata de gazda dumneavoastra, sa introduceti numele de utilizator si parola de la e-mail, iar conectarea se face rapid.

Cei mai multi oameni, la ora actuala, detin un telefon sau o tableta cu ajutorul carora se conecteaza frecvent la conturile de e-mail atat in interes personal, cat si in interes profesional.

De aceea, este importanta utilizarea unui serviciu care ofera accesul rapid si sigur de pe orice dispozitiv, mai ales in situatii de urgenta, unde sunt necesare doar introducerea contului si a parolei.