Orice business ar trebui sa aiba un website. O astfel de decizie nu doar ca iti va aduce mult mai multi vizitatori, dar va consolida imaginea brandului. O afacere pe care o gasesti doar pe Instagram sau Facebook nu este atat de credibila pe cat ti-ai dori.

Da, platformele de social media sunt utile pentru a-ti construi audienta. Dar un site te ajuta sa generezi leaduri pe care mai tarziu le vei putea transforma in consumatori. Aici detii controlul 100%, astfel ca un website bine gandit va putea sa reflecte in totalitate viziunea, valorile si serviciile pe care le oferi. Desigur, profilul de social media poate fi personalizat cu o descriere atractiva, poze de cover lucrate de un  graphic designer si date de contact complete, dar, la final de zi, pagina ta de prezentare va arata ca toate celelalte – un profil de Facebook care nu va face diferenta intre competitorii tai.

Totusi, multi antreprenori online prefera sa se rezume la prezenta in social media din cauza costurilor implicate. Asa ca ne-am pus singuri intrebarea: cat costa un site de prezentare? Este atat de scumpa prezenta in mediul online pentru un business la inceput de drum?

Incepem prin a taia de pe lista o cheltuiala de care nu ai nevoie: programatorul. Socant? Nu chiar. Nu trebuie sa lucrezi in domeniu ca sa poti crea un site de prezentare care sa arate impecabil. Alege o platforma simplu de utilizat si vei putea instala nenumarate plugin-uri si UX builders care iti pot face viata mai usoara si, cel mai important, te vor ajuta sa economisesti bani si sa fii cu un pas mai aproape de un site gata sa vanda.

Spre exemplu, daca alegi sa lucrezi in WordPress, poti sa alegi Beaver Builder sau Divi – ambele doua plugin-uri foarte populare. Totusi, daca alegi aceasta varianta, trebuie sa stii ca WordPress este o platforma gratuita si open source, ceea ce inseamna ca va trebui sa achizitionezi domeniu si hosting pentru a-l putea instala si personaliza. 

Ceea ce ne aduce la subiectul care te intereseaza: cat costa un site de prezentare?

Domeniul

Numele de domeniu reprezinta adresa site-ului tau pe internet. Spre exemplu, pentru a ajunge pe site-ul nostru, utilizatorii trebuie sa tasteze in browser thc.ro. Numele ales trebuie sa fie atractiv, simplu de retinut si, bineinteles, sa-ti reprezinte afacerea. Este o decizie foarte importanta, astfel ca iti sugeram sa rezervi mai mult timp acestui pas pentru a nu fi necesar mai tarziu sa-l schimbi. Migrarea pe un nou domeniu va fi dificila si poate avea efecte negative asupra brandului tau. De altfel, daca schimbarea nu este facuta corect din punct de vedere tehnic, poti risca sa pierzi pozitii in motorul de cautare.

Am dezvoltat pe larg acest subiect in articolul Cum sa alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta.

Preturile pentru domeniu variaza in functie de extensia pe care vrei sa o folosesti. Spre exemplu, in oferta noastra, domeniile pe .ro costa 7,5 Euro, iar cele pe .com sunt 10,54 Euro. Aceasta suma se plateste o data pe an, dupa care trebuie reinnoiesti drepturile asupra domeniului. Ca sa nu uiti, ne poti solicita sa-ti trimitem un mail de instiintare inainte de termenul de expirare.

Gazduirea web

Utilizatorii care introduc in browser domeniul pe care il detii vor fi directionati catre fisierele gazduite pe un server. Exista mai multe tipuri de hosting, deci si preturi diferite. Cea mai ieftina varianta este gazduirea partajata. Daca esti la inceput de drum, iar brandul tau nu s-a facut inca cunoscut, aceasta poate fi o varianta ideala pentru tine. Cel mai ieftin pachet costa de la 0,95 Euro pe luna si poate creste pana la 20,95 Euro pe luna in functie de cantitatea de resurse care doresti sa fie alocata, de numarul de domenii gazduite sau de numarul de adrese de email de care ai nevoie. Daca vrei sa optezi pentru hosting adaptat special pentru platforma pe care va fi construit site-ul de prezentare (WordPress, Drupal, Joomla etc.), pretul poate fi putin mai mare.

Consulta aici pachetele de gazduire WordPress.

Cea mai scumpa varianta este cea pe servere dedicate (de la 53,95 Euro pe luna), iar calea de mijloc o reprezinta gazduirea VPS (de la 14,95 Euro pe luna). Evident, fiecare tip de hosting are avantajele si dezavantajele sale, motiv pentru care este important sa consulti un specialist care sa te directioneze catre cea mai buna alegere. Fara a sti despre ce site este vorba, nimeni nu iti poate spune ce este indicat sa cumperi. Sunt serverele dedicate mai performante decat celelalte variante? Cu siguranta! Merita sa investesti acum minimum 53,95 Euro pe luna? Doar daca este vorba despre un site complex si/sau care primesti un trafic enorm.

Pentru inceput, te invitam sa citesti mai multe despre principalele tipuri de web hosting.

Grosso modo, acestea sunt singurele costuri absolut necesare pentru a realiza un site de prezentare. Totusi, trebuie sa-ti mai pui cateva intrebari pentru a putea stabili un buget realist:

1. Care este bugetul efectiv de care dispui pentru construirea unui site?

2. Vei instala o tema pre-construita sau iti doresti un site unic? In acest caz, vei avea nevoie de un programator. In general, tariful se percepe per ora de lucru si poate ajunge pana 80-100 Euro, in functie de dificultatea proiectului.

3. Ce alte servicii sunt necesare? Spre exemplu, un site de calitate trebuie sa aiba continut. Va trebui sa platesti un copy writer pentru texte si un graphic designer pentru imagini sau te vei ocupa personal de acest aspect? Vei colabora cu un freelancer sau vei contracta o agentie? In general, liberii profesionisti percep de la 15 pana la 60 Lei per 500 cuvinte, iar un graphic designer poate solicita undeva la 20-50 Euro pe ora.

Cert este ca nu-ti putem spune cu exactitate cat costa un site de prezentare, ci ca poti diminua cheltuielile daca iti faci un plan inca de la inceput. Trece pe o foaie ce poti face singur si care sunt serviciile pentru care trebuie sa apelezi la profesionisti.