Gadgeturile moderne se intrec intre ele prin aplicabilitate si prin memorie. Astfel, orice mare producator de electronice, precum laptopuri, tablete sau smartphone-uri, are grija ca, atunci cand lanseaza un model nou de gadget, chiar daca face parte din aceeasi serie, acesta sa vina cu o serie de imbunatatiri si suplimentari. Aproape mereu se poate intalni suplimentarea de memorie, iar dispozitivele suporta din ce in ce mai multe date.
In acelasi timp, este foarte important ca un gadget modern sa aiba o capacitate de stocare cat mai mare, deoarece, prin dezvoltare, aplicabilitatea sa creste, iar acesta indeplineste din ce in ce mai multe functii.
Chiar daca au aparut metode de a stoca date online, care nu afecteaza memoria unui dispozitiv, cea mai sigura optiune ramane drive-ul instalat intr-un gadget, deoarece securitatea online inca este inferioara fata de cea a software-ului propriu instalat pe un gadget.
Dintre toate acestea, memoria SSD a capatat o importanta deosebita si este inclusa in aproape toate gadget-urile moderne. In plus, producatorii ofera o memorie SSD din ce in ce mai mare la fiecare nou model de gadget.
Prin urmare, este important pentru utilizatori sa stie ce este memoria SSD, pentru a intelege modalitatile sale de utilizare.
Cuprins
1. Ce este memoria SSD?
1.1 Definitia SSD
1.2 Care este importanta memoriei SSD?
1.3 Cum functioneaza memoria SSD?
2. Avantaje si dezavantaje ale memoriei SSD
2.1 Avantajele memoriei SSD
2.2 Dezavantajele memoriei SSD
2.3 Pentru ce dispozitive este mai importanta memoria SSD?
3. Tipuri de memorie SSD
3.1 SSD – PCIe
3.2 SSD – mSATA
3.3 Care tip de memorie SSD este mai bun?
1. Ce este memoria SSD?
Pentru a intelege ce este SSD-ul, utilizatorii sunt nevoiti sa inteleaga, in primul rand, care este definitia acestui tip de memorie, motivele pentru care aceasta este importanta si modul in care functioneaza.
Notiunea de SSD este un acronim pentru Solid-State Drive, ceea ce inseamna ca memoria SSD este o componenta hardware.
Fiind vorba de o noua generatie de metoda de stocare, exista SSD-uri care inlocuiesc hard drive-urile externe. In schimb, este foarte important sa nu se confunda stocarea pe care o face SSD-ul cu gazduirea web, aceasta fiind o componenta diferita cu un alt rol aplicabil in mediul online.
1.1 Definitia SSD
Indiferent ca este vorba de laptop sau de smartphone, stocarea SSD se poate defini la fel in orice caz.
Cea mai simpla definitie SSD spune ca aceasta este un dispozitiv de stocare care utilizeaza ansambluri de circuite integrate pentru a stoca date in mod continuu, folosind, de cele mai multe ori, memoria flash si functionand ca o memorie externa in ansamblul tehnic al unui dispozitiv. De asemenea, este denumit atat Solid-State Drive, cat si Solid-State Disk, chiar daca SSD-urile nu au discuri rotative fizice si nici capete mobile de citire-scriere utilizate in Hard Disk Drive sau dischete.
Aceasta definitie poate fi intalnita in mai multe surse care fac referire la acest subiect, chiar daca poate sa apara in mai multe forme.
1.2 Care este importanta memoriei SSD?
Memoria SSD pentru calculator, laptop sau smartphone este importanta din mai multe motive.
In primul rand, aceasta permite sistemului sa porneasca aproape instant, iar aplicatiile ruleaza fara intreruperi. In general, problemele cu memoria disponibila ingreuneaza procesarea.
De asemenea, faptul ca un dispozitiv se incarca usor favorizeaza si modul de functionare al cooler-ului, deoarece acesta nu va mai fi suprasolicitat pentru a pastra temperatura unui dispozitiv la nivel decent. Atunci cand un gadget proceseaza incet, acesta se incalzeste foarte tare, iar cooler-ul trebuie sa previna supraincalzirile.
Un alt beneficiu semnificativ il reprezinta faptul ca memoria SSD, fiind o componenta hardware, poate fi folosita atat conectata la dispozitiv, cat si deconectata, doar pentru stocare, atunci nu este nevoie de acces la date.
1.3 Cum functioneaza memoria SSD?
SSD-ul foloseste cipuri semiconductoare pentru a stoca date. Cipurile utilizate in SSD ofera memorie non-volatila, ceea ce inseamna ca datele raman stocate chiar si atunci cand nu sunt conectate la o sursa de alimentare.
In plus, SSD-urile nu pot stoca date peste cele existente, ci este necesara stergerea acestora in prima faza.
De asemenea, SSD-urile au, de fapt, mai mult spatiu disponibil decat cel mentionat in descrierea pachetului la achizitionare. Aceasta memorie suplimentara se numeste supra-aprovizionare si reprezinta memoria utilizata pentru sarcini interne, nu pentru sistemul de operare.
In ultima faza, datele sunt aranjate astfel incat ciclurile de stergere sa fie distribuite uniform pe toate sectiunile dispozitivului.
2. Avantaje si dezavantaje ale memoriei SSD
Pentru a intelege totul despre SSD, trebuie mentionate atat avantajele, cat si dezavantajele acestui tip de memorie.
Avand in vedere ca este o memorie diferita de dispozitiv si poate fi separata de laptop sau smartphone, ea poate fi utilizata sau nu, in functie de modul in care afecteaza acest dispozitiv sau de cat necesara este ea pentru utilizator.
De asemenea, exista posibilitatea ca SSD-ul sa fie indicat unor anumite dispozitive, iar altele sa functioneze mai avantajos fara aceasta. Totul depinde de modul in care este gestionata memoria interna a unui gadget si de tipul de date care necesita stocare.
2.1 Avantajele memoriei SSD
In general, SSD-urile au o viteza de acces de 35-100 de microsecunde, ceea ce le face de 25 pana la 100 de ori mai rapide decat un HDD. Acest lucru face ca SSD-ul sa fie mai fiabil decat HDD-ul, deoarece foloseste mai putina energie, are timpi de procesare mai mici, creste durata de viata a bateriei gadget-ului si poate procesa transferurile de fisiere mult mai rapid.
Din punct de vedere fizic, este mai rezistent la diferite forme de impact, deoarece nu are parti mobile suplimentare. Acest lucru il face mai rezistent la pierderea de date cauzata de socuri venite in urma unor impacturi.
2.2 Dezavantajele memoriei SSD
Din pacate, exista si o serie de dezavantaje.
In primul rand, pretul pentru o memorie SSD este mai mare decat cel al hard disk-urilor. In plus, majoritatea SSD-urilor de astazi au capacitati de stocare mai mici decat unitatile hard disk.
La ora actuala, SSD-urile au o capacitate de stocare limitată, in majoritatea cazurilor aceasta fiind de 128 GB. O capacitate de stocare mai mare inseamna o crestere a pretului.
Un alt dezavantaj al SSD-uilor il reprezinta disponibilitatea limitate. HDD-urile inca domina piata, fiind mult mai usor de gasit. Totusi, piata de electronice pune un accent din ce in ce mai mare pe gadget-uri mai compacte, ceea ce inseamna ca disponibilitatea SSD-urilor creste.
2.3 Pentru ce dispozitive este mai importanta memoria SSD?
Memoria SSD se poate integra aproape fiecarui tip de dispozitiv electronic, indiferent ca este vorba de smartphone, laptop sau tableta.
Importanta SSD-ului depinde de modul in care este utilizata si scopul sau. Astfel, se poate spune ca aceasta se recomanda dispozitivelor cu spatiu mai mic, dar care sunt utilizate frecvent si stocheaza date in mod frecvent. Cel mai bun exemplu este smartphone-ul, care este folosit constant si retine informatii si documente in fiecare zi. Comparativ cu un laptop, un smartphone iese din fabricatie cu mai putina memorie.
In schimb, memoria SSD este la fel de importanta pentru a pastra documentele pe un dispozitiv separat, astfel incat sa nu ocupe memoria principala.
3. Tipuri de memorie SSD
Exista mai multe tipuri de SSD.
Astfel, atunci cand utilizatorii cauta SSD-uri, vor observa o serie de termeni diferiti, cum ar fi mSATA sau PCIe.
Acestia reprezinta cate o interfata specifica, ce are un rol esential in atasarea unei memorii SSD la sistemul dispozitivului electronic.
In plus, SSD-urile vin cu capacitati de stocare diverse, incepand de la aproximativ 32 GB si variind pana la 5 TB. In schimb, niciun fel de memorie SSD nu trebuie confundat cu un HDD extern. Acesta din urma este mai mare si poate indeplini si alte roluri in cadrul sistemului unui dispozitiv.
3.1 SSD – PCIe
PCI Express (PCIe) este utilizata in mod normal pentru a conecta placi grafice, placi de retea sau alte periferice de inalta performanta. Aceasta interfata ofera o latime de banda mare si o latenta scazuta, ceea ce o face optiunea ideala atunci cand e nevoie de o comunicare rapida intre SSD si CPU sau memoria RAM. SSD-urile care utilizeaza acest tip de conexiune se bazează pe standardul Nonvolatile Memory Express (NVMe), care ofera o viteza input-output per second (IOPS) mai mare si o latenta decat SATA, cealalta conexiune. NVMe poate oferi un debit de pana la 16 GB pe secunda.
3.2 SSD – mSATA
SATA este un acronim pentru Serial Advanced Technology Attachment (SATA). Aceasta este o interfata mai veche si a fost conceputa special pentru stocare, avand viteze de pana la 6 GB pe secunda sau aproximativ 600 MB pe secunda. SATA este utilizata din ce in ce mai putin ca urmare a aparitiei NVME, care este mult mai rapida. Cu toate acestea, PC-urile sau laptopurile mai vechi cu un HDD bun pot beneficia in continuare de o actualizare la o memorie SSD bazata pe SATA.
3.3 Care tip de memorie SSD este mai bun?
Se poate spune ca memoria SSD care utilizeaza interfata PCI Express este mai buna, deoarece ofera o viteza de rulare mai mare. Cu toate acestea, interfata SATA se poate utiliza in continuare la anumite dispozitive.
Concluzii
Prin urmare, este importanta intelegerea modului in care functioneaza memoria SSD pentru a sti cum se gestioneaza si pentru a face acest lucru in mod eficient.
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice