Inteligenta Artificiala (IA) sau Artificial Intelligence (AI) isi are originile in miturile din Grecia Antica. Totul a pornit de la Aristotel si de la dorinta lui de a-si intelege propria lui gandire. Mai tarziu, in 1943, Walter Pitts si Warren McCullough publica deja prima lucrare despre un model matematic pentru construirea unei retele neuronale artificiale.

Ce este Inteligenta Artificiala?

Cel mai probabil, cand cineva aude termenul de Inteligenta Artificiala se gandeste automat la roboti. Insa, nimic nu poate fi mai departe de adevar!

Inteligenta artificiala face referire la inteligenta pe care o pot avea masinariile. Spre deosebire de noi oamenii, care folosim emotiile si constiinta, inteligenta artificiala face apel la algoritmi de invatare bazati pe un sistem matematic. Aceasta este, de fapt, o stiinta, o ramura mai ampla a informaticii.

Simularea inteligentei umane este abordata cu succes de masinile programate sa gandeasca si sa copieze comportamentul uman. In ultimii ani, inteligenta artificiala a fost adoptata si dezvoltata din ce in ce mai mult de catre gigantii din domeniul tehnologiei. Astfel, abilitatile lor de a analiza si de a intreprinde actiuni eficiente ce duc la atingerea unui scop au crescut impresionant!

Cum functioneaza Inteligenta Artificiala?

Modurile in care poti sa te folosesti de inteligenta artificiala sunt nelimitate. Tehnologia care sta la baza lor poate fi aplicata in multiple domenii precum medicina sau industria auto.

Dar cum functioneaza, mai exact, inteligenta artificiala? Stuart Russell si Peter Norvig au gasit patru abordari diferite ale acestei inteligente:

  • gandirea umana
  • gandirea rationala
  • comportamentul uman
  • comportamentul rational

Multe dintre aceste inteligente artificiale sunt alimentate de o invatare automata (machine learning), altele de o invatare profunda (deep learning) sau chiar de reguli bine definite.

Desi notiunea de inteligenta artificiala pare parea desprinsa dintr-un Science Fiction, veti fi uimiti sa stiti ca, de fapt, este folosita de ceva timp.

Sa luam ca exemplu emailul, mai exact modul in care primim un email. Pentru ca acesta sa ajunga in Inbox, trece printr-un filtru de spam, din servere dedicate de mail. Aceasta filtrare foloseste inteligenta artificiala. Poti alege sa marchezi un email ca SPAM, iar data viitoare nu o sa il mai primesti.

Poate aveti un cont de Netflix, unde urmariti diverse filme sau seriale. Ei bine, serviciile online cum sunt Netflix sau Amazon folosesc inteligenta artificiala pentru a va recomanda produse asemanatoare. Probabil ati observat ca dupa ce ati urmarit un film pe Netflix, acesta v-a oferit recomandari. Acesta este rezultatul inteligentei artificiale!

Tipuri de Inteligenta Artificiala

Inteligenta artificiala poate fi incadrata in doua mari categorii, expuse mai jos:

  • Inteligenta artificiala restransa sau Narrow AI;
  • Inteligenta artificiala generala sau General Artificial Intelligence.

Inteligenta artificiala restransa simuleaza doar inteligenta umana si opereaza intr-un context limitat. Mai este numita si Inteligenta slaba, deoarece se concentreaza asupra unui singur lucru de facut. Datorita acestui fapt, rezultatul este foarte bun. Insa, trebuie sa tinem cont de faptul ca desi aceste masini pot parea inteligente, sunt limitate chiar mai mult decat inteligenta umana, de baza.

Inteligenta artificiala generala este acel tip de inteligenta pe care o vedem in filme. Daca ati urmarit Star Trek si cunoasteti personajul Data, atunci aveti exact idee asupra a ceea ce inseamna. Aceasta inteligenta este capabila de a rezolva problemele asemenea unui om. Are cunostinte generale despre mediul inconjurator si le poate aplica in orice domeniu este nevoie. De aceea este numita “generala”.

Inteligenta artificiala restransa sau Narrow Artificial Intelligence

Aceasta este des intalnita in jurul nostru, desi nu suntem constienti de prezenta ei. Pentru a intelege mai usor, mai jos aveti cateva exemple:

  • cautarea Google;
  • software-ul de recunoastere a imaginilor;
  • Siri, Alexa si alt tip de “personal assistant”;
  • pilotul automat al masinilor;
  • Watson de la IBM – un software care iti raspunde la intrebari.

Machine Learning si Deep Learning

O mare parte din IA se datoreaza descoperirilor si dezvoltarii invatarii automate (machine learning) si a invatarii profunde (deep learning). Desi cele doua notiuni pot fi confuze, machine learning inglobeaza deep learning – aceasta din urma fiind o tehnica de machine learning.

Ca sa intelegeti mai usor, machine learning furnizeaza date catre un computer si foloseste date statistice pentru a il ajuta sa invete. Cu timpul, computerul devine mai bun in a face un lucru, fara ca acesta sa fi fost special conceput pentru a il realiza. Astfel se elimina nevoia de a scrie mii de linii de cod pentru a ajunge, intr-un final, la acelasi rezultat.

Deep learning-ul contribuie masiv la dezvoltarea computerului, prin faptul ca ii permite acestuia sa aprofundeze problema si sa dezvolte noi conexiuni pentru rezultate mai bune. Din punct de vedere stiintific, este un tip de invatare automata care ruleaza intrari printr-o arhitectura de retea neuronala, de inspiratie biologica. Retelele neuronale contin o serie de straturi ascunse prin care datele sunt prelucrate, permitand computerului sa aprofundeze invatarea sa.

Este un concept pe care trebuie neaparat sa il intelegeti, deoarece invatarea automata se face prin algoritmi de invatare. Nu programatorii creeaza regulile, ci algoritmii de invatare!

Inteligenta Artificiala Generala sau General Artificial Intelligence

Crearea unei masini cu o inteligenta artificiala comparabila cu cea a unui om este in continuare un tel greu de atins.

Desi sunt in acest moment un numar destul de impresionant de lucrari dezvoltate de numerosi cercetatori, dificultatea cu care avanseaza aceasta inteligenta este vizibila. Inteligenta artificiala generala este, deocamdata, prezenta doar in filme, iar expertii sunt toti de acord ca nu este ceva cce va fi realizat in viitorul foarte apropiat.

Ingrijorari

Una dintre cele mai discutate ingrijorari atunci cand vine vorba de inteligenta artificiala este ritmul de dezvoltare a ei. Unii oameni de stiinta sunt ingrijorati de faptul ca acestea vor deveni atat de avansata incat se vor dezvolta continuu, independent de natura umana. Astfel, pot ajunge sa depaseasca numeric rasa umana, urmand sa fie total independenta si de necontrolat.

O alta temere este aceea ca masinariile pot sa dobandeasca acces la intimitatea oamenilor si sa foloseasca unele lucruri importiva lor. Mai mult, s-a pus problema unei dezbateri asupra drepturilor: daca acestea vor ajunge sa aiba aceleasi drepturi ca si oamenii.

Masinile care se conduc singure sunt un alt model de inteligenta artificiala controversata. In principiu, acestea sunt programate pentru cel mai mic risc si cel mai mic numar de victime. Astfel, daca va exista un scenariu in care masina trebuie sa aleaga daca se va lovi de o persoana sau de alta, aceasta va calcula optiunea care va rezulta cea mai mica dauna. Asta inseamna ca poate alege sa loveasca un copil.

Forta de munca este un alt factor dezbatut. Cum multe industrii cauta acum sa automatizeze unele sarcini, exista riscul ca numarul somerilor sa creasca de la an la an. Mai mult, dexteritatea si aptitudinile oamenilor vor fi considerate depasite, ducand la o depresie generala.

Oricare o sa fie tendinta generala, putem sa fim multi de acord ca inteligenta artificiala ne-a facut, cel putin pana acum, viata mai usoara!