Un server este o componenta software sau hardware care accepta solicitarile facute prin intermediul unei retele si raspunde acestora in mod corespunzator. Serverul lucreaza cu un client, acesta fiind dispozitivul care face cererea si primeste un raspuns de la server.
Termenul de “server” este foarte des intalnit in navigarea pe internet si acesta face referire, de obicei, la sistemul de calculatoare care primeste solicitari de diferite fisiere web si trimite acele fisiere catre client.
In acelasi timp, serverele gestioneaza retele intregi si acest lucru nu se intampla doar online. Se pot stabili retele izolate in care dispozitivele nu au neaparat acces la internet, dar pot comunica intre ele, iar serverul este cel care asigura eficienta acestei comunicari.
De asemenea, fiecare retea are cerinte proprii, ceea ce inseamna ca exista mai multe tipuri de servere. In plus, pot fi mai multe tipuri de servere intalnite intr-o retea, in functie de complexitatea acestora.
Cuprins
1. Cele mai importante tipuri de servere
1.1 Server web
1.2 Server pentru baza de date
1.3 Server pentru e-mail
1.4 Web Proxy server
1.5 Server DNS
1.6 Server FTP
1.7 Server de fisiere
1.8 Server DHCP
2. Tipuri de servere intr-o retea
2.1 Serverele fizice
2.2 Serverele virtuale
1. Cele mai importante tipuri de servere
Exista mai multe tipuri de servere intr-o retea. Acestea depind de modul in care functioneaza o retea si care este rolul ei.
Astfel, fiecare retea are servere dedicate mai multor cerinte pe care clientii le pot emite si fiecare server trebuie sa asigure indeplinirea rapida a acestor cerinte.
1.1 Server web
Acesta este cel mai popular tip de server. Mai exact, serverul web este cel care ofera continul web catre clientii care solicita acces la acestea.
Un server web nu are functii complicate si nu ocupa multa memorie, fiind nevoie de ea pentru a alimenta sistemul de operare si aplicatiile.
1.2 Server pentru baza de date
De obicei, un server pentru baza de date functioneaza concomitent cu un alt tip de server. Singurul sau rol este acela de a stoca date.
Programatorii pot crea baze de date pe astfel de servere folosind scripturi in limbajul bazei de date.
1.3 Server pentru e-mail
Serverul pentru e-mail functioneaza pe baza unui SMTP (Simple Mail Transfer Protocol – protocol simplu de transfer al mail-urilor). Chiar daca exista si alte protocoale ce pot fi folosite, SMTP ramane cel mai popular.
Acest server este folosit pentru a trimite un e-mail de la un client la altul, transmitand si datele catre un alt server.
1.4 Web Proxy server
Un server web proxy accepta cererile utilizatorilor, le filtreaza si apoi actioneaza in numele acestora. Cel mai popular tip de server web proxy este conceput pentru a evita filtrele organizationale.
Traficul se realizeaza printr-o singura adresa IP si un singur website neblocat. Acest lucru permite accesul utilizatorilor catre site-uri care ar fi blocate daca s-ar utiliza filtrul organizational.
1.5 Server DNS
DNS este acronim pentru Domain Name Service. Serverul DNS este folosit pentru a traduce numele de domenii la adresele IP corespunzatoare.
1.6 Server FTP
Singurul scop al serverelor FTP (File Transfer Protocol) este acela de a facilita schimbul de fisiere intre utilizatori. Acesta permite utilizatorilor sa incarce sau sa descarce fisiere dupa autentificarea printr-un protocol de client. In plus, utilizatorii pot vedea si descarca fisiere dupa cum doresc.
1.7 Server de fisiere
Spre deosebire de serverele FTP, serverele de fisiere sunt mai moderne si pot mapa un fisier pe drive. Astfel, utilizatorii pot folosi browserul de fisiere al computerului pentru a accesa fisiere. In acest caz, principalul avantaj il reprezinta posibilitatea utilizatorilor de a incarca si descarca fisiere partajate. Cu toate acestea, accesul la fisiere este controlat de un administrator.
1.8 Servere DHCP
Acesta functioneaza pe baza DHCP (Dynamic Host Communication Protocol) si este utilizat pentru a configura setarile de retea ale clientului.
2. Tipuri de servere intr-o retea
Exista doua tipuri de servere intalnite intr-o retea.
2.1 Serverele fizice
Acestea joaca cel mai important rol, deoarece se ocupa fizic de transmisia si gestionarea datelor.
2.2 Serverele virtuale
Serverul virtual este o parte a celui fizic. Acestea gestioneaza doar o parte din serverul fizic si nu trebuie sa fie confundate cu metodele de stocare a datelor pe cloud.
Concluzie
Serverele sunt cea mai importanta parte dintr-o retea. Acestea ii permit retelei sa se desfasoare si trebuie adaptate in functie de necesitatile acesteia.
sursa foto: envato.com
Postări asemănatoare
Cele mai utilizate terminale SSH
Cat costa sa realizezi un site de prezentare?
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice