Dacă vă întrebați ce este un IDN, trebuie să știți că este un nume de domeniu de internet, internaționalizat. Mai precis, un nume de domeniu care este scris în alt alfabet decât cel latin, precum chineză, arabă sau cu caractere specifice (diacritice) este un Internațional Domain Name.
Este suficient ca numele unui domeniu să aibă un singur simbol care nu este în alfabet (litere de la A la Z) nu este o cifră sau număr, ori nu are cratimă, pentru ca acesta să fie considerat un IDN.
International Domain Names pot fi accesate de către orice utilizator care are un device cu o conexiune la internet. Nu există IDN-uri care să aibă restricții de accesare, referitor la locația geografică sau providerul de internet.
International Domain Names funcționează că un domeniu de internet uzual, cu care suntem noi obișnuiți.
Cum funcționează un IDN în Domain Name System (DNS)?
IDN-urile sau numele de domeniu internațional, se propagă asemenea unui domeniu normal, pe principiul client – server. Atunci când accesezi un nume de domeniu, oricare ar fi el, prima interacțiune este cu serverul unde acesta este găzduit. Astfel, se face o interogare și se obține adresa IP a serverului de găzduire, prin intermediul DNS-ului.
Sistemul este unul destul de simplu. Utilizatorul tastează numele domeniului în browser și încearcă accesarea acestuia. Apoi, Domain Name System face interogarea și vede unde acesta este găzduit. Se redă apoi informația găsită, prin intermediul browserului. Astfel, informația este disponibilă utilizatorului.
Un aspect important de știut este faptul că rețeaua DNS “traduce” numele unui domeniu utilizând șiruri ASCII. La baza lor, Internațional Domain Names nu folosesc sistemul acesta. Deoarece IDN-urile nu folosesc șiruri ASCII, ele nu pot fi recunoscute de către DNS în forma lor originală – cea cu diacritice sau alt dialect decât cel latin. Pentru că un IDN să poate fi accesat, este nevoie ca acesta să fie convertit în formă ASCII, corespunzătoare numelui domeniului.
Conversia se face automat de către broswer, însă pentru a înregistra un domeniu în format IDN, acesta trebuie modificat.
De exemplu, în cazul domeniului bucurești.ro, care include diacritice, deci este un IDN, vă trebui convertit într-un format compatibil ASCII, rezultând: xn--bucureti-m9c.ro
Astfel, atunci când o să accesați xn--bucureti-m9c.ro, în bara browserului va fi afișat domeniului bucurești.ro.
Pentru a vedea formatul compatibil al unui domeniu.ro cu diacritice (domeniu IDN), accesează acest convertor: https://rotld.ro/idn-conversion-tool/
Sunt disponibile online o mulțime de website-uri care pot să facă o conversie de domeniu IDN în format ASCII. De reținut este faptul că orice domeniu cu acest tip de caractere speciale poate fi transformat și înregistrat.
Cele două tipuri de domeniu funcționează independent. Adică, dacă domeniul bucurești.ro este deja înregistrat și nu este disponibil, nu înseamnă că automat și IDN-ul bucurești.ro este înregistrat.
La fel, dacă ai înregistrat domeniul bucurești.ro, nu ți se atribuie automat și domeniul bucuresti.ro
Pentru a fi deținătorul domeniului cu caractere latine, dar și a celui în format IDN, va fi necesară înregistrarea ambelor domenii.
Ce este DNS?
În termeni mai simpli, Domain Name System sau DNS reprezintă un sistem de computere, site-uri web, servicii sau orice altceva ce are o conexiune la internet. Este o structură descentralizată ce are capacitatea de a forma conexiuni între un nume de domeniu și informație. Astfel, DNS-ul realizează conexiunea între utilizatorul final și informația afișată pe un website.
Propagarea DNS – Ce este, cum funcționează și cât durează?
Ce este ASCII?
ASCII este abrevierea American Standard Code for Information Interchange și reprezintă un standard prin care caracterele sunt codate, cu scopul efectuării unei comunicații elecronice.
În termeni mai simplificați, ASCII traduce limbajul computerelor în limbajul uman. Deoarece computerele folosesc un limbaj binar pe 7 biți, ASCII permite redarea acestor informații într-un limbaj cunoscut de noi. De asemenea permite schimbul de informații între computere. Astfel, ASCII conturează un limbaj universal, recunoscut atât de computere cât și de oameni.
Ce este Punycode?
Punycode este o subdiviziune a Unicode și este un algoritm care stă la baza IDN-urilor. Cu ajutorul acesteia, puteți transforma caracterele Unicode în forma ASCII. Formă finală a domeniului, după transformare, va fi acceptată de sistemul DNS. Ca urmare, accesarea și vizualizarea conținutului domeniului de tip IDN va fi posibilă.
Pentru ce sunt folositoare International Domain Names?
IDN-urile au fost concepute pentru ca toți utilizatorii să poată înregistra domenii de internet în dialectul propriu.
Până în anul 2009, toți utilizatorii erau obligați să acceseze un website folosind caractere latine. În acest fel, se îngreuna accesarea pentru anumite segmente de clienți, care aveau alt dialect: chinezii, arabii și rușii fiind doar câțiva dintre ei.
Acum, mulțumită noii tehnologii, sunt milioane de domenii de tip IDN înregistrate, iar numărul acestora continuă să crească în ritm alert.
Cum se afișează IDN-urile în browser?
Majoritatea browserelor au implementat în ultima perioadă standarde IDNA 2003. Asta înseamnă că acestea o să modifice singure șirul de caractere pentru a fi compatibile cu afișarea website-ului. Nu este necesar ca pentru a accesa domeniului bucurești.ro un utilizator să facă o conversie și să tasteze xn--bucureti-m9c.ro. Browserul face modificarea pentru utilizatori. Este valabil și pentru vice-versa.
Care este costul înregistrării unui IDN?
Dacă te gândești să înregistrezi un IDN, probabil te-ai gândit că s-ar putea să fie mai costisitor. Însă, IDN-urile au același preț că domeniile în format ASCII. Adică, fie că vrei să înregistrezi domeniul bucurești.ro sau bucuresti.ro, acesta va costa la fel.
Aceeași regulă este valabilă și pentru restul TLD-urilor, precum .com, .org etc.
Dacă te-ai gândit să experimentezi cu IDN-urile, poți înregistra oricând acest tip de domeniu pe website-ul nostru. Iar dacă ai nevoie de ajutor, suntem mereu online să îți oferim asistență.
Postări asemănatoare
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice