Dacă te întrebi cum instalezi Midnight Commander pe un server cu distribuție Linux, trebuie să știi că nu ai nevoie de cunoștințe extinse. Este suficient rularea câtorva comenzi pentru ca apoi să poți vizualiza mai ușor fișierele de pe server.
Ce este Midnight Commander
Midnight Commander sau MC este un program ce vă permite vizualizarea fișierelor de tip text aflate pe un server. Este foarte util pentru cei care nu au o interfață grafică (GUI) instalată pe server. Pe scurt, este un file manager care rulează în SSH.
Acesta are activat și mouse-ul, făcând utilizarea lui foarte ușoară și user-friendly.
Cum instalezi Midnight Commander pe serverul Linux
Pentru a putea instala Midnight Commander pe server, trebuie să vă logați în SSH, utilizând hostname-ul sau IP-ul serverului, userul și parola.
Apoi, în funcție de sistemul de operare care rulează pe server, aveți următoarea comandă de rulat:
- pentru Debian sau Ubuntu rulați: sudo apt-get install mc
- pentru CentOS, comanda de instalare este: yum install mc -y
După ce comanda a terminat de rulat, puteți accesa Midnight Commander tastând “mc” apoi apăsând Enter.
De știut:
- folosind “-y” în comenzile de executare, acceptați instalarea pachetelor pe server (YES). Altfel, dacă nu folosiți “-y” va trebui să acceptați manual pachetele în timpul rulării – tastați “Y” și Enter.
- comanda “sudo” permite utilizatorilor să ruleze programe cu privilegii de root/superuser. Pentru a fi mai ușor de reținut, gândiți-va că vine de la “Superuser-Do”. Nu trebuie să rulați comenzile cu “sudo” dacă sunteți superuser/root.
Eroare la instalarea Midnight Commander
Dacă la rularea comenzii întâmpinați eroarea “yum: command not found” înseamnă că nu aveți instalat “yum” (Yellowdog Updater Modified) . YUM permite administratorilor și userilor de sistem să instaleze, actualizeze sau să șteargă software-uri de pe server. De aceea, pentru a instala Midnight Commander, aveți nevoie de YUM.
Pentru a instala YUM pe server este, de fapt, nevoie doar de o singură comandă. Însă, orice administrator de sistem bun va face mai întâi un update la pachetele depozitate pe server (package repositories):
- pentru Debian sau Ubuntu rulați: sudo apt-get update -y și apoi sudo apt-get install yum -y
- pentru CentOS, comanda de instalare este: yum update -y
Apoi, după ce ați actualizat și instalat YUM, puteți rula comanda de instalare a Midnight Commander.
Navigare în Midnight Commander
După ce ați instalat Midnight Commander o să vedeți că este destul de intuitiv. Însă, pentru a vă ajuta, aveți mai jos câteva informații de bază:
- navigarea se face simplu, cu ajutorul săgeților sau mouse-ul;
- tasta “Enter” accesează directorul;
- tasta “Tab” schimbă fereastra (ecranul este împărțit în două ferestre);
- selectați cu tasta “Insert”;
- ștergeți cu tasta “F8”;
- vizualizați fișiere cu tasta “F3”;
- tasta “F5” copiază un fișier dintr-o fereastră în alta;
- tasta “F6” mută fișierul dintr-o fereastră în alta (schimbă locația);
- ieșiți din Midnight Commander cu tasta “F10”.
Acum că ați aflat cum instalezi Midnight Commander pe un server cu distribuție Linux, nu rămâne decât să vă familiarizați cu el. Aveți totuși grijă atunci când modificați/ștergeți fișiere de pe server pentru a nu altera funcționalitatea lui.
Vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări. Lăsați-ne un comentariu!
Postări asemănatoare
Cat costa sa realizezi un site de prezentare?
Ce Inseamna Web Design
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice