WordPress este apreciat ca fiind o platformă user-friendly pentru începători și, din acest motiv, este o alegere populară pentru mulți proprietari de site-uri web. Puteți realiza multe lucruri prin intermediul WordPress, fără ca cunoștințele tehnice să fie necesare.
În același timp, dacă doriți să beneficiați la maxim de platformă, se merită să înțelegeți cum funcționează unele dintre elementele sale cele mai de bază. De exemplu, după ce utilizați WordPress de ceva timp, este bine să aflați cum funcționează bazele de date WordPress.
Baza de date a site-ului dumneavoastră este incredibil de importantă, deoarece stochează toate informațiile necesare pentru ca site-ul dumneavoastră să funcționeze. Un anumit nivel de cunoștințe de bază despre aceasta vă va ajuta să înțelegeți mai bine platforma pe care o utilizați, să efectuați anumite sarcini mai eficient și în procesul de depanarea.
În această postare, vom vorbi despre ce este o bază de date WordPress și cum funcționează. În plus, vom discuta și despre cum să vă găsiți și să vă gestionați baza de date.
Acestea fiind spuse putem trece la treabă!
- De ce WordPress necesită o bază de date
- Cum organizează baza dumneavoastră de date WordPress informațiile
- Cum să vă accesați și să utilizați baza de date WordPress
Introducere în ceea ce sunt bazele de date
Conceptul de „bază de date” nu este unic pentru WordPress. În termeni simpli, o bază de date este o colecție organizată de date. Aceste date sunt stocate electronic, de obicei pe un sistem informatic și pot fi accesate după bunul plac. Bazele de date pot fi de orice dimensiune și nivel de complexitate.
Ceea ce au toate în comun este modul în care stochează un set de informații într-un mod care face accesul ușor. Datele din bazele de date – cum ar fi înregistrări sau fișiere – sunt de obicei organizate în rânduri, coloane și tabele. În plus, bazele de date sunt dinamice. Puteți adăuga, șterge și modifica informațiile dintr-o bază de date, atât timp cât aveți acces la ea.
Bazele de date vor avea în mod obișnuit unele măsuri de securitate pentru a menține utilizatorii neautorizați la distanță deoarece datele pe care le conțin pot fi de natură sensibilă.
De ce WordPress necesită o bază de date
Poate că nu vă dați seama, dar site-ul dumneavoastră WordPress este mult mai complex decât pare. Este nevoie de o mulțime de lucruri în spatele scenei pentru ca acesta să funcționeze corect, chiar dacă site-ul dumneavoastră este destul de mic. În special, un site web WordPress este alcătuit dintr-o mulțime de tipuri de date diferite.
După cum probabil ați ghicit, toate aceste informații sunt stocate într-o bază de date WordPress centralizată. Această bază de date face posibilă rularea site-ului dumneavoastră și modificările pe care dumneavoastră sau vizitatorii dumneavoastră le puteți salva. Unele dintre datele stocate în baza de date WordPress includ:
- Postări, pagini și alt conținut.
- Informații organizaționale, cum ar fi categorii și etichete.
- Date și comentarii ale utilizatorilor.
- Setări la nivel de sit.
- Plugin-uri și date referitoare la temă.
Cu alte cuvinte, aproape tot ceea ce alcătuiește site-ul dumneavoastră web se află în baza sa de date.
Doar din acest motiv merită să aflați puțin mai multe despre modul în care funcționează o bază de date.
Cum funcționează baza de date WordPress
Când instalați un nou site WordPress, o parte a procesului implică crearea unei baze de date pentru aceasta. În general, acest lucru se va produce automat. Cu toate acestea, puteți crea, de asemenea, manual o bază de date sau chiar puteți utiliza o bază de date existentă împreună cu un nou site web.
Baza de date va fi aproape întotdeauna stocată pe serverul furnizorului dumneavoastră de găzduire. Aceasta este uneori denumită „gazdă a bazei de date”. Atunci când o persoană vă vizitează site-ul, browserul său trimite o solicitare serverului site-ului. Apoi, serverul trimite de-a lungul rețelei datele necesare pentru a afișa site-ul dumneavoastră web și a-l face să funcționeze corect. De asemenea, este de remarcat faptul că o bază de date necesită propriul set de software pentru a funcționa.
WordPress folosește un sistem de gestionare a bazelor de date numit MySQL, este un software de tip open source. Asta înseamnă că veți auzi uneori baza de date a site-ului dumneavoastră denumită „bază de date MySQL”. MySQL permite bazei de date să stocheze informații și vă oferă acces la aceasta. Când datele trebuie stocate, modificate sau șterse, WordPress trimite o „interogare” MySQL către baza de date. Acest lucru înseamnă că sunt trimise instrucțiuni despre ce date ar trebui să fie afectate și ce ar trebui să se facă cu acestea.
Iată un exemplu de interogare MySQL destul de simplă:
DELETE FROM wp_comments WHERE wp_comments.comment_approved = ‘spam’;
Această linie spune bazei de date să analizeze toate datele pe care le conține legate de comentariile utilizatorilor. Va găsi fiecare comentariu pe care l-ați marcat drept spam și le va șterge. Multe interogări legate de baza de date se rulează automat.
Cu toate acestea, puteți, de asemenea, să accesați baza de date direct și să rulați aceste tipuri de comenzi de mână sau puteți utiliza un manager de baze de date pentru a simplifica procesul. Acest lucru vă permite să îndepliniți mai rapid anumite sarcini decât să le efectuați prin tabloul de bord și vă pot permite să faceți lucruri pe care altfel nu le puteți face (cum ar fi schimbarea numelui de utilizator al contului dumneavoastră).
Vom vorbi despre cum să găsiți și să accesați baza de date WordPress mai târziu. Cu toate acestea, să vedem mai întâi ce tipuri de tabele include baza de date.
Afla si Mod de întreținere WordPress – Depanare și personalizare
Cum organizează baza dumneavoastră de date WordPress informațiile
Mai devreme, am menționat în trecere faptul că informațiile dintr-o bază de date sunt organizate. Pentru ca volumul uriaș de informații să poată fi accesat rapid și ușor, acesta este organizat într-o serie de „tabele de baze de date”.
Pe scurt, un tabel a bazei de date este ca un dosar dintr-un cabinet de înregistrare și conține o categorie specifică de date. În timp ce sistemul dumneavoastră de înregistrare poate avea un dosar pentru facturi și altul pentru încasări, baza dumneavoastră de date WordPress are un tabel pentru comentarii, unul pentru postări și așa mai departe. Mai exact, o nouă bază de date WordPress va include următoarele tabele:
- wp_commentmeta
- wp_comments
- wp_links
- wp_options
- wp_postmeta
- wp_posts
- wp_terms
- wp_termmeta
- wp_term_relationships
- wp_term_taxonomy
- wp_usermeta
- wp_users
După cum vedeți, numele acestor tabele vă oferă o bună idee despre ce face fiecare. În plus, fiecare tabel conține diferite coloane și câmpuri care conțin tipuri de informații și mai specifice. De exemplu, tabelul wp_comments conține date referitoare la comentariile lăsate în paginile și postările dumneavoastră. Este defalcat mai departe în următoarele coloane:
- comment_ID
- comment_post_ID
- comment_author
- comment_author_email
- comment_author_url
- comment_author_IP
- comment_date
- comment_date_gmt
- comment_content
- comment_karma
- comment_approved
- comment_agent
- comment_type
- comment_parent
- user_id
În esență, baza de date stochează o mulțime de informații despre fiecare comentariu specific. Aceasta include ID-ul unic al comentariului, postarea în care se află, detalii despre autorul său, dar și multe altele. Dacă ați dorit să ștergeți comentariile spam, ca în exemplul nostru anterior, acest tabel de baze de date este ceea ce ar trebui să accesați folosind o interogare MySQL.
Cum să vă accesați și să utilizați baza de date WordPress (În 2 pași)
În cele mai multe cazuri, baza dumneavoastră de date este autosuficientă. Nu este necesar să o accesați pentru a crea conținut și pentru a rula site-ul. În același timp, există o mulțime de situații în care este util să știți cum să găsiți și să înțelegi baza de date.
Unele dintre motivele pentru care ați putea avea nevoie să vă accesați baza de date WordPress includ:
- În scopuri de învățare, pentru a înțelege mai bine modul în care site-ul dumneavoastră este structurat.
- Pentru a efectua sarcini care nu pot fi gestionate prin tabloul de bord WordPress.
- Ca parte a procesului de depanare pentru unele erori comune WordPress.
Pasul 1: Conectați-vă la phpMyAdmin
Deoarece baza dumneavoastră de date este stocată pe serverul site-ului dumneavoastră, veți avea nevoie de furnizorul de host pentru a o accesa. Asta înseamnă că procesul necesar poate varia un pic, în funcție de gazda web pe care o utilizați. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, va trebui să utilizați o interfață numită phpMyAdmin.
În primul rând, înainte de a interacționa cu baza de date, va trebui să vă asigurați că aveți o copie de rezervă recentă a site-ului dumneavoastră web. Este ușor să efectuați modificări accidentale în baza de date care sunt dificil de inversat și care pot cauza o cădere a site-ului dumneavoastră web. Dacă aveți o copie de rezervă, puteți pur și simplu să restaurați site-ul la starea anterioară, dacă veți produce o eroare.
În continuare, va trebui să localizați phpMyAdmin în contul de hosting. Adesea, asta înseamnă mai întâi accesarea cPanel, apoi căutarea în phpMyAdmin. Cu toate acestea, procesul poate fi puțin diferit dacă firma dumneavoastră de hosting web folosește un sistem personalizat de gestionare.
Vi se va prezenta un ecran de conectare, unde puteți introduce numele de utilizator și parola bazei de date enumerate în secțiunea de acces la Baza de date a tabloului de bord. Aceasta va deschide managerul phpMyAdmin.
Pasul 2: Accesați baza de date și începeți să faceți modificări
Indiferent de modul în care îl accesați, phpMyAdmin are un aspect consistent, indiferent.
Fila Baze de date din partea de sus a ecranului este locul unde puteți vedea o listă completă a acestora. Ar trebui să existe câteva dosare în legătură cu phpMyAdmin în sine și unul care poartă numele site-ului dumneavoastră web. Faceți click pe acesta din urmă și veți vedea baza de date.
După cum puteți vedea, aceasta include lista tabelelor de baze de date despre care am discutat anterior. Fiecare poate fi accesat pentru a vedea coloanele și câmpurile pe care le conține.
De aici, puteți utiliza diferite opțiuni pentru a căuta, adăuga, modifica și șterge date. De exemplu, să ne uităm la modul de schimbare a numelui de utilizator al contului dumneavoastră WordPress. Acesta este un lucru pe care îl puteți face și din tabloul de bord, dar este mai simplu de realizat prin accesarea bazei de date.
Pentru a face acest lucru, va trebui să selectați tabelul wp_users și să faceți click pe Modificați lângă numele de utilizator pe care doriți să-l modificați.
Apoi, adăugați noul nume de utilizator în câmpul Valoare sub user_login.
Pentru a finaliza modificările, selectați Go. Această acțiune va actualiza automat numele de utilizator al contului dumneavoastră.
Multe acțiuni care au legătură cu baza de date sunt simple – tot ce trebuie să faceți este să găsiți datele corecte și să le schimbați. Cu toate acestea, nu uitați să fiți foarte atenți atunci când faceți acest lucru. Cel mai bine este să știți ce sarcină încercați să îndepliniți în prealabil și să căutați un ghid sau un tutorial care vă va conducă până unde veți găsi datele de care aveți nevoie.
Postări asemănatoare
Cat de usoara este alegerea unui nume de server
Cele mai vizitate pagini de internet .ro
Cauta
Categorii
Comentarii recente
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cele mai importante 9 tendinţe în web design pentru 2020
- 6 pași simpli pentru crearea unui site WordPress gratuit - Blog THC.ro la Cum să alegi cel mai bun nume de domeniu? 13 Sfaturi practice care sigur te vor ajuta
- 11 motive ca să schimbi firma de hosting web în 2020 - Blog THC.ro la Cum să optimizezi viteza de încărcare a site-ului în 2020. Optează pentru un server dedicat.
- De ce ai nevoie de suport pentru găzduire web 24/7 - Blog THC.ro la Cum aleg cea mai bună găzduire web? Principalele tipuri de web hosting
- 10 metode verificate prin care să reduci bounce rate-ul - Blog THC.ro la Cum să-ți securizezi gratuit site-ul web în 2020. 10 metode de prevenire a atacurilor cibernetice